basis naar compleet

— maandag 29 maart 2021, 14:16 | 0 reacties, praat mee

Journalisten opgepakt bij protesten tegen president Wit-Rusland

© Viktor Tolochko

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn zaterdag tientallen demonstranten opgepakt. Ook zeker drie journalisten van onafhankelijke media werden aangehouden, meldden media zaterdag.

Een mensenrechtengroepering meldde ook aanhoudingen van demonstranten en journalisten in Minsk en andere steden in Wit-Rusland, meldt het AD.

De oppositie hoopte met de betoging van zaterdag een ‘nieuwe protestgolf’ in het Oost-Europese land aan te wakkeren. Ze riepen op om de protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko te hervatten nadat deze wekenlang stil waren komen te liggen. In heel Wit-Rusland werd sinds de door Loekasjenko gewonnen presidentsverkiezingen van augustus geprotesteerd, omdat hij met de uitslag geknoeid zou hebben.

Afgelopen vrijdag hebben diverse Europese journalistieke vakbonden, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hun diepe bezorgdheid geuit over de schending van mensenrechten en opsluiting van journalisten in Wit-Rusland.

Een groep voornamelijk Europese landen, waaronder Nederland, heeft ook een mensenrechtenplatform opgericht om bewijzen van politiegeweld en mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland te verzamelen, aldus de NOS. De landen hopen in de toekomst de verantwoordelijken voor het geweld te vervolgen bij het Internationaal Strafhof of mogelijk een Wit-Ruslandtribunaal.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.