— donderdag 13 augustus 2020, 13:08 | 0 reacties, praat mee

EFJ veroordeelt geweld Wit-Rusland en roept Europa op tot actie

Bezorgde familie wacht bij een politiepost in Minsk, terwijl een vrachtwagen met arrestanten wegrijdt | AFP

UPDATE De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) roept de internationale gemeenschap op in te grijpen bij het geweld tegen demonstranten en journalisten in Wit-Rusland. "In het bijzonder roepen we de Europese Unie, de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op het geweld tegen journalisten en vreedzame demonstranten te helpen stoppen", stelt de EFJ.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Europese lidstaten spreken morgen per videoverbinding over de ontwikkelingen in Wit-Rusland. De Belarusian Association of Journalists (BAJ) heeft op het moment van schrijven 133 incidenten tegen journalisten geregistreerd, soms met geweld.

Minstens 25 journalisten en mediawerkers zijn opgepakt en zitten nog steeds vast. De autoriteiten hebben minstens tien populaire bloggers en beheerders van Telegram-kanalen strafrechtelijk aangeklaagd. Veel nieuws en videomateriaal over demonstraties en het gewelddadige optreden van ordetroepen en politie wordt via Telegram verspreid.

Internet in het land is zeer sporadisch beschikbaar; websites worden geblokkeerd. De autoriteiten doen net alsof dat door buitenlandse cyberaanvallen gebeurt, maar Vice meldt dat het om gerichte acties van autoriteiten gaat. Via deep packet inspection wordt internetverkeer binnen het land doorgelicht: wie populaire Westerse nieuwssites oproept, loopt tegen blokkades aan.

Volgens BAJ worden veel accreditaties van buitenlandse journalisten momenteel geweigerd. Ordetroepen zouden verder gericht op journalisten schieten, juist als die als zodanig herkenbaar zijn.

De NVJ heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in een aparte brief gevraagd de aanvallen op journalisten in Wit-Rusland namens de Nederlandse regering officieel en publiekelijk te veroordelen, in samenwerking met BAJ concrete steun te bieden aan journalisten in nood en de situatie in Wit-Rusland de hoogste prioriteit te geven op de internationale agenda van Nederland, en daar onze internationale connecties bij onder meer de Europese Unie voor in te zetten.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.