banner festival 23

— dinsdag 15 juni 2021, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Protasevitsj spreekt op persconferentie, twijfels over vrijwilligheid van verklaring

© Ramil Nasibulin / EPA

De gevangen journalist Roman Protasevitsj is maandag op een persconferentie van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verschenen. Hij meldde dat hij zich goed voelt en bereid is verantwoording te dragen voor zijn 'misdaden'. Maar er zijn grote twijfels over de vrijwilligheid van de verklaring die hij gaf. Laatste wijziging: 15 juni 2021, 09:49

Aan het eind van de persconferentie konden journalisten vragen stellen aan Protasevitsj over zijn gezondheid, meldt de NOS. Hij verklaarde dat hij zich gezond voelt en geen klachten heeft. Op de vraag of hij ook gemarteld was door de Wit-Russische politie, zei Protasevitsj dat hij “die grap” al had verwacht en dat niemand hem zelfs ook maar heeft aangeraakt. Verder zei hij dat hij geen fan is van president Loekasjenko, maar dat hij hem als mens respecteert. Ook bekende hij schuld aan het organiseren van massale demonstraties en rellen.

In een eerder optreden op de Belarussische staatstelevisie deze maand deed Pratasevitsj soortgelijke uitspraken. Daar werd de kritische journalist volgens mensenrechtenorganisaties toe gedwongen. Ook deze keer wordt niet geloofd dat hij zijn uitspraken vrijwillig doet.

Volgens NOS-correspondent Iris de Graaf presenteerde het ministerie op de persconferentie ook een lijst met aanklachten waaraan Protasevitsj en zijn vriendin zich schuldig zouden hebben gemaakt. Volgens De Graaf komt het erop neer dat ze beiden twaalf tot vijftien jaar cel kunnen krijgen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.