— donderdag 25 augustus 2016, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Wiebes ziet niets kwaads in voorwaarden Persgroep

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ziet niets kwaads in de algemene voorwaarden die De Persgroep hanteert voor opdrachten die het verstrekt aan freelancers. Dat valt op te maken uit zijn antwoorden op vragen van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Daar waar De Persgroep wel uit de bocht vloog, heeft de uitgever dat al hersteld, constateert Wiebes.

Vos vreesde op basis van de algemene voorwaarden van De Persgroep dat de uitgever na invoering van Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever afschuift op zzp’ers. En dan met name als de fiscus na verloop van tijd zou oordelen dat er wel sprake was van een arbeidsrelatie. Dan moeten er alsnog belasting en premies worden ingehouden.

Doordat De Persgroep inmiddels haar voorwaarden heeft aangepast na berichtgeving van Villamedia, is de kou uit de lucht, constateert Wiebes.

Daar waar De Persgroep ontbindende voorwaarden opneemt, kan Wiebes die begrijpen. De inhoud is niet strijdig met bestaande regelgeving. ‘Verder is van belang dat partijen de contractsvrijheid hebben om een dergelijke bepaling in hun overeenkomst op te nemen’, aldus de bewindsman.

Rosa Garcia Lopez van de NVJ: ‘De reactie van Staatssecretaris Wiebes is voorspelbaar en volgens de wet. Wat de NVJ bezwaarlijk vindt is dat Wiebes zich hard maakt voor contractvrijheid in onze (journalistieke) sector. Hiermee gaat hij voorbij aan de machtspositie van opdrachtgevers zoals De Persgroep’.

‘Het is al jaren zo dat freelancers die niet akkoord gaan met de Algemene Voorwaarden van De Persgroep geen opdrachten meer krijgen. Er is met andere woorden geen sprake van een level playing field waar zelfstandigen kunnen onderhandelen. Dat vindt de NVJ kwalijk en daar zal ze zich tegen blijven verweren’.

Het antwoord van Wiebes.

Bekijk meer van

NVJ De Persgroep

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.