website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Persgroep wentelt risico schijnzelfstandigheid af op freelancer

Nick Kivits — Geplaatst in freelance op donderdag 7 juli 2016, 17:51

ANP XTRA / Roos Koole

ANP XTRA / Roos Koole

Nieuws

UPDATE Mocht de werkrelatie tussen een freelance journalist en de Persgroep door de belastingdienst bestempeld worden als schijnzelfstandigheid, dan is het de freelancer die eventuele naheffingen en andere kosten moet betalen. Dat schrijft de Persgroep in zijn nieuwe voorwaarden, die het concern eind vorige week naar zijn zelfstandigen stuurde. “Mocht een maker om welke reden dan ook als werknemer worden aangemerkt, dan is de Persgroep gerechtigd alle daaruit voortvloeiende schade te verhalen op de maker”, schrijft de grootste krantenuitgeverij van Nederland in punt 4.7 van zijn vernieuwde voorwaarden. Freelancers dienen akkoord te gaan met de voorwaarden, willen ze blijven werken voor de Persgroep.

Verderop in de voorwaarden, bij punt 10.7, gaat de Persgroep dieper in op de bepaling. “Mocht de Persgroep om redenen die voor rekening en risico komen van de maker na aanvang van deze overeenkomst als werknemer worden aangemerkt, dan is de Persgroep gerechtigd het honorarium aan te passen aan de nieuwe situatie en alle daaruit voor de Persgroep voortvloeiende schade te verhalen”, schrijft het krantenconcern. En dan: “Onder deze schade is onder meer begrepen de loonbelasting en zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van de premies volksverzekeringen, met inbegrip van naheffingen.”

Beide passages in de freelancevoorwaarden zijn (in ieder geval deels) in tegenspraak met het doel van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie die afgelopen mei van kracht werd. Die wet is juist bedoeld om naheffingen en boetes die geïnd worden wanneer blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, te verdelen over freelancer en klant. Volgens de regels van de Belastingdienst mogen opdrachtgevers in hun voorwaarden wél opnemen dat eventuele loonheffingen worden worden naar de opdrachtnemer, maar mogen niet alle kosten worden doorgeschoven, zoals de Persgroep in zijn voorwaarden stelt.

Ook de NVJ had kritiek op de nieuwe voorwaarden van de Persgroep.

Boetes en naheffingen van premies voor werknemersverzekeringen en de bijdrage aan de zorgverzekeringswet mogen niet worden doorbelast. Ondanks het feit dat opdrachtgevers loonheffingen mogen doorschuiven aan hun opdrachtnemers, kunnen die laatsten daar wel bezwaar tegen aantekenen bij de Belastingdienst. Dat bezwaar moet binnen zes weken na de datum van de naheffingsaanslag worden ingediend. Wanneer een opdrachtgever de opdrachtnemer niet op tijd informeert over de naheffingen, kunnen freelancers bij de Belastingdienst vragen om een vermindering van de heffingen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher reageert op Twitter op de voorwaarden van de Persgroep. Volgens Asscher mag een werkgever premies niet verhalen op freelancers. Gebeurt dat toch, dan kan de werkgever een gevangenisstraf tegemoet zien van maximaal 1 maand.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.