training eu starters

— woensdag 20 december 2017, 08:22 | 0 reacties, praat mee

Wie wordt de Journalist van het Jaar 2017?

Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van het Dagblad van het Noorden, de Volkskrant-journalisten Maud Effting en Willem Feenstra en Follow The Money-journalisten Kim van Keken en Eric Smit zijn genomineerd voor de titel Journalist van het Jaar 2017. Op 8 februari maakt de jury van de prijs de winnaars bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het is de twaalfde keer dat Villamedia de Journalist van het Jaar uitreikt. Laatste wijziging: 7 februari 2018, 10:00

Juryvoorzitter en hoofdredacteur van Villamedia, Dolf Rogmans: ‘Wij zijn erg blij met alle genomineerden. Op onze longlist stonden ruim 30 journalistieke projecten. Het laat zien dat goede journalistiek in Nederland geen uitzondering is. En met de genomineerden hebben we drie kanshebbers geselecteerd die dat onderstrepen’.

De onderzoeksredactie van het Dagblad van het Noorden krijgt de nominatie voor het project Het Verdwenen Groningen. Daarmee brengt de redactie in kaart hoeveel boerderijen, huizen en andere gebouwen door de gevolgen van de gaswinning verloren gaan. Het is een meerjarig project dat ook als basis dient voor verder journalistiek onderzoek.

Maud Effting en Willem Feenstra publiceerden afgelopen jaar over seksuele intimidatie in de sport en bij Defensie. Het onderzoek werd door het duo met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gedaan. In beide gevallen hadden de publicaties grote impact.

Kim van Keken en Eric Smit onderzochten de handel en wandel van VVD-voorzitter Henry Keizer. Zij legden bloot hoe de inmiddels afgetreden VVD-voorzitter zichzelf verrijkte bij de overname van een crematie bedrijf.

De jury van Villamedia’s Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia aangevuld met de adviesraad waarin Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van der Ham, en Tonie van Ringelestijn zitting hebben.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikt de prijs uit. Die werd eerder gewonnen door onder andere Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de documentaireserie Schuldig,  Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Tijdens de feestelijke bekendmaking van de Journalist van het Jaar wordt ook de Villamedia Afstudeerprijs uitgereikt. De winnaar daarvan wordt in de loop van januari bekend gemaakt.

Villamedia’s Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Lees ook de interviews met de genomineerden:
Maud Effting en Willem Feenstra van de Volkskrant: Nachten wakker liggen van ernstige verhalen

Foto: Duco de Vries

Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van Het Verdwenen Groningen: ‘Achter elke gesloopte gevel zit een verhaal’

Foto: Duco de Vries

Kim van Keken en Eric Smit van FTM: De radicaal onafhankelijke journalistiek van FTM

Foto: Duco de Vries

Wil je bij de uitreiking aanwezig zijn, meld je dan hier aan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.