mgm nvj maart

— dinsdag 23 september 2014, 08:27

Wetsvoorstel voor bronbescherming

UPDATE Het nieuwe wetsvoorstel voor bronbescherming is openbaar gemaakt. Het voorstel verplicht rechterlijke toetsing voordat inlichtingendiensten achter de bron van een journalist aan mogen gaan. In november 2012 werd aangekondigd dat er een wettelijk verschoningsrecht komt voor journalisten. Dit betekent dat journalisten ervoor kunnen kiezen een bron niet te onthullen. Volgens minister Opstelten is het van "maatschappelijk belang dat personen zich zonder vrees voor vervolging met informatie tot journalisten kunnen wenden." Bij nationale veiligheid kan het zijn dat zich een uitzondering voordoet en dat de journalist alsnog zijn of haar bron moet onthullen. De bronbescherming in strafzaken gaat ook gelden voor andere publicisten. Opstelten: "Dit sluit aan bij het veranderende karakter van de vrije nieuwsgaring en het medialandschap van de afgelopen jaren." Laatste wijziging: 23 september 2014, 22:59

Het gebruik van dwangmiddelen tegen journalisten in een strafzaak wordt ook aan strengere regels gebonden. Het doorzoeken en in beslag nemen van voorwerpen op het kantoor van een redactie mag alleen na toestemming van een rechter-commissaris en niet meer op gezag van de officier van justitie. Het is nog onduidelijk wanneer de wet in gebruik genomen zal worden.

Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is blij met het wetsvoorstel. “Goed nieuws dat nu eindelijk het wetsvoorstel voor bronbescherming naar de Tweede Kamer gaat. Een langjarige belofte eindelijk wordt ingelost.” Wel plaatst de NVJ nog vraagtekens bij de voorgestelde veranderingen rondom gijzeling. “Ons pleidooi om journalisten daarvan uit te sluiten of tenminste een rechtbank daartoe te laten besluiten, is niet overgenomen, terwijl daar in Europese uitspraken ernstige twijfels over zijn uitgesproken,” aldus Bruning.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.