— vrijdag 8 juni 2018, 10:23 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse justitie gebruikt data NYT-verslaggever in lekzaak

CC BY-SA 2.0 / houstondwiPhotosmp

Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten heeft telefonie- en mailgegevens van de telefoon van een New York Times-journalist gebruikt in een onderzoek naar een voormalig werknemer van de Senate Intelligence Committee. De werknemer, de 57-jarige James A. Wolfe, werd donderdag opgepakt en wordt ervan verdacht geheime informatie uit de senaatscommissie gelekt te hebben.

Wolfe zou in totaal met drie verslaggevers contact hebben gehad over de geheime informatie, maar daarover stelselmatig hebben gelogen tegen onderzoekers. Volgens de New York Times is het de eerste keer sinds Donald Trump president is geworden dat de Amerikaanse justitie data van een verslaggever opvraagt voor een aanklacht. Onder president Barack Obama zijn eerder dit soort opvragingen gedaan.

De NYT-verslaggever in kwestie, Ali Watkins, werd afgelopen februari op de hoogte gesteld van de data-aanvraag in een brief. Haar werkgever werd afgelopen donderdag pas op de hoogte gesteld. Watkins had drie jaar een relatie met Wolfe. De twee hadden contact via versleutelde berichtendiensten. Meer bij The New York Times

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.