website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse justitie gebruikt data NYT-verslaggever in lekzaak

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 8 juni 2018, 10:23

CC BY-SA 2.0 / houstondwiPhotosmp

CC BY-SA 2.0 / houstondwiPhotosmp

Nieuws Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten heeft telefonie- en mailgegevens van de telefoon van een New York Times-journalist gebruikt in een onderzoek naar een voormalig werknemer van de Senate Intelligence Committee. De werknemer, de 57-jarige James A. Wolfe, werd donderdag opgepakt en wordt ervan verdacht geheime informatie uit de senaatscommissie gelekt te hebben.

Wolfe zou in totaal met drie verslaggevers contact hebben gehad over de geheime informatie, maar daarover stelselmatig hebben gelogen tegen onderzoekers. Volgens de New York Times is het de eerste keer sinds Donald Trump president is geworden dat de Amerikaanse justitie data van een verslaggever opvraagt voor een aanklacht. Onder president Barack Obama zijn eerder dit soort opvragingen gedaan.

De NYT-verslaggever in kwestie, Ali Watkins, werd afgelopen februari op de hoogte gesteld van de data-aanvraag in een brief. Haar werkgever werd afgelopen donderdag pas op de hoogte gesteld. Watkins had drie jaar een relatie met Wolfe. De twee hadden contact via versleutelde berichtendiensten. Meer bij The New York Times

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.