word studentlid

— donderdag 14 februari 2019, 15:04 | 0 reacties, praat mee

Wetsvoorstel dat verblijf in terreurgebied strafbaar stelt moet worden afgewezen of worden aangepast

Wetsvoorstel dat verblijf in terreurgebied strafbaar stelt moet worden afgewezen of worden aangepast
Syrische soldaten met de Syrische vlag in Deir al-Adas, Daraa - © EPA

De NVJ, NDP Nieuwsmedia, het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds roepen de Tweede Kamer Commissie Justitie en Veiligheid op om het wetsvoorstel, dat verblijf in een gebied waar een terreurorganisatie de dienst uitmaakt strafbaar stelt, af te wijzen of aan te passen. Laatste wijziging: 14 februari 2019, 16:03

In een brief aan de Commissie worden diverse bezwaren en problemen geuit waar journalisten mee te maken krijgen als het ‘wetsvoorstel strafbaarstelling verblijf in terroristisch gebied’, dat nu bij de Tweede Kamer ligt, wordt goedgekeurd.

“In het wetsvoorstel wordt de journalistieke beroepsgroep specifiek benoemd als een zogenaamde uitzonderingsgroep, die wel een gerechtvaardigde reden kan hebben om terroristisch gebied te betreden. Daarbij wordt echter als voorwaarde gesteld dat journalisten van tevoren toestemming moeten vragen bij de Minister van Justitie zodat vastgesteld kan worden dat ze als journalist kunnen worden aangemerkt en uit hoofde van hun beroep het gebied bezoeken. Dit nu achten wij zeer bezwaarlijk. Probleem is immers dat hiermee de overheid inzicht krijgt in de (voorgenomen) bewegingen van journalisten en ze vrij eenvoudig kan volgen, beïnvloeden en zelfs direct of indirect zou kunnen weerhouden van verslaggeving.”

Het vragen van toestemming werd in 2017 door de NVJ en het Genootschap ook al “problematisch” genoemd. Onafhankelijke verslaggeving zou ook nu volgens de briefschrijvers moeilijk worden. “Als mogelijke bronnen in problematische landen of gebieden weten dat een vijandige staat op de hoogte is van de komst van een journalist maakt het dat bijna onmogelijk voor hen om in contact te komen.”

De persorganisaties hopen dan ook dat de Tweede Kamer Commissie het wetsvoorstel afwijst “danwel zodanig te amenderen dat elke vorm van voorafgaand verlof ten aanzien van de journalistieke beroepsgroep zal worden geschrapt en dat er slechts sprake zal zijn van een duidelijke strafuitsluitingsgrond, die achteraf kan worden ingeroepen voor de gehele beroepsgroep, in de ruimste definitie van het woord journalistiek.” Meer bij de NVJ

Lees ook:
‘Wetsvoorstel dat verblijf in terreurgebied strafbaar stelt problematisch’ (19 januari 2017)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.