— vrijdag 31 maart 2023, 14:25 | 0 reacties, praat mee

Tijdelijke voortzetting persalarmering nemen zorgen NVJ en Genootschap Hoofdredacteuren nog niet weg

© ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De NVJ en Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren gaan het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) vragen te bemiddelen bij het persalarm probleem. Het besluit van de minister dat media vanaf 1 april geen berichten meer krijgen als er een ambulance wordt ingezet, is in strijd met de vrijheid van nieuwsgaring en toegang tot informatie, vindt de vakvereniging. Journalisten ontvangen voorlopig nog wel meldingen als de politie en brandweer uitrukken. Laatste wijziging: 1 april 2023, 10:08

‘We hebben de eis gesteld dat ook na 1 april de afgesproken meldingen altijd automatisch worden doorgegeven door de politie, ongeacht of deze eerst via een ambulancemelding zijn binnengekomen. Dit is naar onze inschatting goed mogelijk. Daarvoor zou voldoende zijn dat de meldkamers en politie daarover door de korpsleiding helder geïnstrueerd en technisch gefaciliteerd worden’, schrijven de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren in een persverklaring.

Bemiddelingsverzoek
De eis van de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren is door het ministerie niet ingewilligd. Met het bemiddelingsverzoek hopen zij tot een werkbare oplossing te komen, die recht doet aan het door alle partijen onderschreven belang van goede informatievoorziening naar de media en het brede publiek. Het adviescollege heeft een bemiddelingstaak voor journalisten en wetenschappers en ziet er op toe dat de overheid de burger op actieve wijze van informatie voorziet.

Multi-meldingen
Een belangrijke zorg is voor de media nog niet weggenomen. Daarbij gaat het om meldingen die in de eerste instantie via de ambulancedienst worden aangemeld en waar vervolgens ook andere hulpdiensten bij betrokken worden, de zogenoemde multi-meldingen. Denk aan een treinongeluk, schietincident of een overval. Daarna besluiten politie en/of brandweer er ook naartoe te gaan. Deze meldingen worden per 1 april niet meer doorgezet. Alleen wanneer de politie een eigen melding doet als openbare orde en veiligheid in het geding is, zou mogelijk een persalarmering volgen. Dit zou niet langer automatisch gebeuren en op dit moment ontbreekt beleid op dit punt. Het ministerie wil afwachten hoe dit zich per regio in de praktijk ontwikkelt.

Het ministerie zegt naar inschatting dat het overgrote deel van de relevante meldingen vanuit de politie wél zal worden doorgegeven, maar wil zich niet committeren aan een harde garantie of het op schrift stellen van een beleidsinstructie. Dat maakt het verwarrend voor media, omdat zo niet meer duidelijk is welke meldingen wel of niet door de politie worden doorgegeven. ‘Daarmee valt de bodem onder het bestaande, goed werkende systeem weg’, zo stellen de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Machtigingsbesluit
Op dit moment bereidt de minister een machtigingsbesluit voor die de politie de mogelijkheid verschaft om informatie over incidenten via een automatische alarmering te verstrekken. Daarmee zou een wettelijke grondslag worden gelegd onder het huidige systeem van automatische persalarmeringen. Voor de langere termijn zal er in overleg met de NVJ en het Genootschap worden gewerkt aan een gesloten systeem van automatische persalarmering, waar de professionele media middels een accreditatie op kunnen worden aangesloten.

‘Uiteraard zullen we de komende periode goed monitoren welke effecten de wijziging van beleid heeft voor de beroepsgroep. We zullen de bemiddeling en het advies van het ACOI afwachten, alvorens over te gaan tot verdere juridische stappen’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ en Corine de Vries, voorzitter Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.