— donderdag 19 januari 2017, 12:20 | 0 reacties, praat mee

‘Wetsvoorstel dat verblijf in terreurgebied strafbaar stelt problematisch’

IS-strijders in Aleppo, Syrië | Alice Martins / AFP

Het Genootschap van Hoofdredacteuren (NGvH) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben in een brief aan minister van Justitie Van der Steur aandacht gevraagd voor de effecten van een nieuw wetsvoorstel, dat verblijf in een gebied waar een terreurorganisatie de dienst uitmaakt, strafbaar stelt. Journalisten worden in hun vrije nieuwsgaring belemmerd, stellen de organisaties.

Justitie kan met het wetsvoorstel ook mensen vervolgen die in dergelijke gebieden zijn geweest, maar waar niet direct bewezen kan worden dat ze daar terroristische misdrijven hebben gepleegd. Het Genootschap en de NVJ zeggen moeite te hebben met de in het wetsvoorstel geformuleerde strafbaarstelling.

“De overheid zou burgers die deel uitmaken van een democratische samenleving als de onze niet op deze manier bij voorbaat moeten beperken in hun handelen”, schrijven ze.

Het wetsvoorstel voorziet in een uitzondering voor mensen die met een legitieme reden afreizen, zoals hulpverleners en journalisten. Die moeten dan wel vooraf toestemming hebben gekregen van de minister. Dat staat op gespannen voet met de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, vinden de organisaties.

Ze stellen Van der Steur voor om de toestemming uit het voorstel te schrappen en te vervangen door een woordkeuze die afreizen “anders dan uit hoofde van een rechtens te respecteren belang” bestraft. Op die manier wordt het grondrecht dat voor nieuwsgaring geen voorafgaande toestemming nodig is, gerespecteerd.

Achteraf kan met een perskaart of onderzoek naar het journalistieke doel worden bepaald dat dit rechtens te respecteren belang inderdaad bestond, aldus Genootschap-voorziter Marcel Gelauff en NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.