training eu starters

— donderdag 6 april 2023, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Genootschap en NVJ protesteren bij Russische ambassade tegen arrestatie WSJ-journalist Gershkovich

Demonstranten voor de Russische ambassade in Den Haag, op 24 februari jongstleden. Het was die dag een jaar geleden dat Rusland het land binnenviel. | Arie Kievit / ANP

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de journalistieke vakvereniging NVJ hebben officieel protest aangetekend bij de Russische ambassade tegen de arrestatie en voortdurende gevangenschap van Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich. In een brief aan ambassadeur Alexander Shulgin wordt Gershkovich' onmiddellijke vrijlating geëist. Laatste wijziging: 7 april 2023, 12:25

Het Genootschap en de NVJ sluiten zich aan bij diverse gerenommeerde internationale media die in hun respectievelijke landen protest hebben aangetekend bij de Russische vertegenwoordiging.

Gershkovich, die al jaren in Rusland werkt en officieel is geaccrediteerd door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, werd eind vorige maand opgepakt op verdenking van spionage.

“De beschuldigingen van spionage zijn ongegrond en doen op geen enkele wijze recht aan zijn rol als onafhankelijk journalist. Wij zien hierin een pijnlijk signaal dat de uitoefening van ons beroep in Rusland niet langer mogelijk is en dat er blijkbaar geen enkele wettelijke bescherming meer is voor journalisten op het grondgebied van de Russische Federatie”, schrijven voorzitters Corine de Vries en Renske Heddema van het Genootschap en de NVJ.

“Evan Gershkovich in hechtenis houden komt neer op gijzeling”, benadrukken zij. De arrestatie en beschuldiging van spionage vormt een rechtstreekse bedreiging aan het adres “van laatste vertegenwoordigers van de internationale pers die nog in uw land aanwezig zijn”, aldus de ondertekenaars.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.