word studentlid

— dinsdag 7 juni 2016, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Expertmeeting in Eerste Kamer over opvolger Wob

Expertmeeting in Eerste Kamer over opvolger Wob
NVJ-secretaris Thomas Bruning in de Eerste Kamer bij een eerdere bijeenkomst

In de Eerste kamer vindt vandaag de expertmeeting plaats over het wetsvoorstel Wet open overheid (Woo). De NVJ is een van de gevraagde partijen om te adviseren over de beoogde vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In een brief die de NVJ stuurde voorafgaand aan de bijeenkomst stelt de beroepsvereniging redelijk tevreden te zijn. Laatste wijziging: 9 juni 2016, 13:18

“Een aantal zaken, waar we al jaren op hameren en die journalisten in hun werk hinderen, worden in het wetsvoorstel aangepakt: publiek en journalistiek krijgen meer zicht op alle informatie (informatieregister), die binnen de overheid beschikbaar is, krijgen sneller toegang tot informatie, als dat voor hen relevant is (de termijnen voor besluit en bezwaar worden verkort) en worden minder geconfronteerd met allerhande uitzonderingen, waardoor openbaargemaakte stukken vooral zwartgelakt naar buiten komen.”

“Openbaarheid is niet langer een last, maar een edele plicht voor de overheid. En dat gaat veel opleveren. Meer kennisuitwisseling, meer democratische controle en een overheid die voorop loopt in plaats van achteraan als het gaat om het toegankelijk maken van digitale informatie, die feitelijk het eigendom is van het publiek. Actieve openbaarmaking bespaart uiteindelijk geld.”

Na de expertmeeting bespreekt de Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) ook de verdere procedure. De Tweede Kamer stemde al in met het wetsvoorstel.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.