— dinsdag 7 juni 2016, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Expertmeeting in Eerste Kamer over opvolger Wob

NVJ-secretaris Thomas Bruning in de Eerste Kamer bij een eerdere bijeenkomst

In de Eerste kamer vindt vandaag de expertmeeting plaats over het wetsvoorstel Wet open overheid (Woo). De NVJ is een van de gevraagde partijen om te adviseren over de beoogde vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In een brief die de NVJ stuurde voorafgaand aan de bijeenkomst stelt de beroepsvereniging redelijk tevreden te zijn.

“Een aantal zaken, waar we al jaren op hameren en die journalisten in hun werk hinderen, worden in het wetsvoorstel aangepakt: publiek en journalistiek krijgen meer zicht op alle informatie (informatieregister), die binnen de overheid beschikbaar is, krijgen sneller toegang tot informatie, als dat voor hen relevant is (de termijnen voor besluit en bezwaar worden verkort) en worden minder geconfronteerd met allerhande uitzonderingen, waardoor openbaargemaakte stukken vooral zwartgelakt naar buiten komen.”

“Openbaarheid is niet langer een last, maar een edele plicht voor de overheid. En dat gaat veel opleveren. Meer kennisuitwisseling, meer democratische controle en een overheid die voorop loopt in plaats van achteraan als het gaat om het toegankelijk maken van digitale informatie, die feitelijk het eigendom is van het publiek. Actieve openbaarmaking bespaart uiteindelijk geld.”

Na de expertmeeting bespreekt de Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) ook de verdere procedure. De Tweede Kamer stemde al in met het wetsvoorstel.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.