Wob-vervanger Wet Open Overheid door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid het wetsvoorstel Wet Open Overheid (Woo) aangenomen, de beoogd vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). CDA en VVD stemden tegen het voorstel, dat aan diverse ergernissen rond de Wob een einde moet maken.
De Woo voorziet onder meer in een - nog op te zetten - informatieregister, waarin overheidsinstanties documenten kunnen publiceren die al openbaar gemaakt kunnen worden. Als er in documenten informatie wordt weggelakt, zal daar in het vervolg een reden bijgeplaatst moeten worden.
Deze extra onderbouwingsverplichting en het pro-actief publiceren van informatie in het register maakt de overheid transparanter, stellen initatiefnemers Voortman (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66). Ook diverse maatschappelijke organisaties, waaronder de journalistenvereniging NVJ, hadden hun steun voor de nieuwe wet uitgesproken.
De dwangsom die gemeenten moesten betalen als materiaal niet binnen de gestelde termijn werd geleverd, verdwijnt. Desondanks had de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) grote bezwaren tegen de Woo, dat volgens de koepelorganisatie in de huidige vorm ‘volstrekt onuitvoerbaar’ zou zijn.
Nu het voorstel de Tweede Kamer is gepasseerd, zal nu de Eerste Kamer zich over de Woo buigen.
Praat mee