— woensdag 20 april 2016, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Wob-vervanger Wet Open Overheid door Tweede Kamer

Bart Maat / ANP

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid het wetsvoorstel Wet Open Overheid (Woo) aangenomen, de beoogd vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). CDA en VVD stemden tegen het voorstel, dat aan diverse ergernissen rond de Wob een einde moet maken.

De Woo voorziet onder meer in een - nog op te zetten - informatieregister, waarin overheidsinstanties documenten kunnen publiceren die al openbaar gemaakt kunnen worden. Als er in documenten informatie wordt weggelakt, zal daar in het vervolg een reden bijgeplaatst moeten worden.

Deze extra onderbouwingsverplichting en het pro-actief publiceren van informatie in het register maakt de overheid transparanter, stellen initatiefnemers Voortman (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66). Ook diverse maatschappelijke organisaties, waaronder de journalistenvereniging NVJ, hadden hun steun voor de nieuwe wet uitgesproken.

De dwangsom die gemeenten moesten betalen als materiaal niet binnen de gestelde termijn werd geleverd, verdwijnt. Desondanks had de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) grote bezwaren tegen de Woo, dat volgens de koepelorganisatie in de huidige vorm ‘volstrekt onuitvoerbaar’ zou zijn.

Nu het voorstel de Tweede Kamer is gepasseerd, zal nu de Eerste Kamer zich over de Woo buigen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.