training eu starters

— woensdag 20 april 2016, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Wob-vervanger Wet Open Overheid door Tweede Kamer

Bart Maat / ANP

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid het wetsvoorstel Wet Open Overheid (Woo) aangenomen, de beoogd vervanger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). CDA en VVD stemden tegen het voorstel, dat aan diverse ergernissen rond de Wob een einde moet maken. Laatste wijziging: 9 januari 2019, 09:09

De Woo voorziet onder meer in een - nog op te zetten - informatieregister, waarin overheidsinstanties documenten kunnen publiceren die al openbaar gemaakt kunnen worden. Als er in documenten informatie wordt weggelakt, zal daar in het vervolg een reden bijgeplaatst moeten worden.

Deze extra onderbouwingsverplichting en het pro-actief publiceren van informatie in het register maakt de overheid transparanter, stellen initatiefnemers Voortman (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66). Ook diverse maatschappelijke organisaties, waaronder de journalistenvereniging NVJ, hadden hun steun voor de nieuwe wet uitgesproken.

De dwangsom die gemeenten moesten betalen als materiaal niet binnen de gestelde termijn werd geleverd, verdwijnt. Desondanks had de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) grote bezwaren tegen de Woo, dat volgens de koepelorganisatie in de huidige vorm ‘volstrekt onuitvoerbaar’ zou zijn.

Nu het voorstel de Tweede Kamer is gepasseerd, zal nu de Eerste Kamer zich over de Woo buigen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.