— vrijdag 22 januari 2021, 11:55 | 0 reacties, praat mee

Ww-uitkeringen journalisten op niveau van voor coronacrisis

© ANP

Het aantal journalisten dat een werkloosheidsuitkering krijgt van het UWV is in december gedaald tot om en nabij het niveau van voor de coronacrisis. In december 2020 ontvingen 1082 journalisten een ww-uitkering. In maart, toen de eerste coronagolf Nederland trof, lag dat aantal op 1037.

Tussen maart en april 2020 liep het aantal journalisten in de ww met ruim 11 procent op. Ook in mei en juni groeide het aantal journalisten met een ww-uitkering nog hard. In het half jaar daarna zijn de cijfers weer stukje bij beetje gaan dalen.

Tekst loopt verder onder de grafiek

Dat blijkt uit cijfers van het UWV, die Villamedia analyseerde. Hoewel het totale aantal journalisten met een werkloosheidsuitkering vergelijkbaar is met dat in maart, is er wel een verschil zichtbaar in de ww zitten. Vooral het aantal journalisten die een half jaar tot een jaar in de ww zitten is gestegen: van 200 in maart naar 286 in december. Tegelijkertijd is de hoeveelheid journalisten die langer dan een jaar in de ww zitten gedaald. 620 journalisten zaten in december korter dan een half jaar in de ww.

Tekst loopt verder onder de grafiek

Van de journalisten die in de ww zitten is tweederde jonger dan 50 jaar, wat ook toe te rekenen valt aan het feit dat die groep ook meer journalisten bevat. Journalisten van boven de 50 jaar zitten wel vaker langer in de ww dan de 50-minners. In december zat bijna eenderde van hen langer dan een jaar in de ww.

Vrouwen zijn over de hele linie nog steeds oververtegenwoordigd, al is het verschil tussen de geslachten in het laatste kwartaal van 2020 iets geslonken. Van alle journalisten die een ww-uitkering ontvangen was in december 58,87 procent vrouw.

Tekst loopt verder onder de grafiek

Het huidige aantal journalisten met een ww-uitkering bevindt zich op een van de laagste punten sinds Villamedia begon met het verwerken van de UWV-cijfers. De lage cijfers zijn in lijn met de lage werkloosheid in de hele arbeidsmarkt. In totaal zaten er in december 368.000 mensen werkloos thuis, wat neerkomt op 3,9 procent van de beroepsbevolking. In de hele arbeidsmarkt nam het aantal ww-uitkeringen in december wel toe, al is dat volgens het UWV voor een deel gebruikelijk in de winter.

Bekijk meer van

UWV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.