training eu starters

— woensdag 15 oktober 2014, 09:32

Arbeidsmarkt journalisten op dieptepunt

In de afgelopen negen jaar stonden er niet eerder zoveel werkzoekende journalisten bij het UWV ingeschreven als nu. Hoewel de crisis op zijn retour lijkt, is dat voor de journalistiek verre van het geval. ‘Het ziet ernaar uit dat we het ergste op de arbeidsmarkt gehad hebben. Het is niet één zwaluw waar we dat op baseren; er zijn genoeg tekenen voor. Maar voor de journalistiek is dat niet het geval’, zegt arbeids­econoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg. ‘Er is weinig vraag naar journalisten. Tegelijkertijd zijn er nog hele volksstammen die graag met een kladblok en pen op pad willen. Die verhouding was al scheef en is de laatste zes jaar alleen nog maar schever geworden.’ Laatste wijziging: 15 oktober 2014, 13:11

Niet alleen de werkloosheid onder journalisten is historisch hoog, het aantal vacatures is eveneens historisch laag, blijkt uit onderzoek door Villamedia. Met 2013 als het absolute dieptepunt en een stabilisatie dit jaar.

Daarnaast loopt ook het aantal freelancers voor het eerst in jaren een stukje terug, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Eind juli stond de teller voor het aantal zelfstandige journalisten op 5340. Een jaar eerder was dat nog 5851. Meer dan de helft van hen (60 procent) harkt volgens onderzoek van de Sociaal Economische Raad maandelijks netto minder binnen dan het minimuminkomen. ‘Je vraagt je af waarom die mensen niet stoppen’, aldus arbeidseconoom Dekker.

* Lees het hele artikel gratis als je bent ingelogd als lid NVJ/abonnee Villamedia (Leden van de NVJ kunnen het artikel gratis delen via Twitter en Facebook)
* Koop het artikel via Myjour.

Bekijk meer van

Villamedia UWV NVJ CBS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.