website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Arbeidsmarkt journalisten op dieptepunt

Dolf Rogmans — Geplaatst op woensdag 15 oktober 2014, 09:32

Nieuws

In de afgelopen negen jaar stonden er niet eerder zoveel werkzoekende journalisten bij het UWV ingeschreven als nu. Hoewel de crisis op zijn retour lijkt, is dat voor de journalistiek verre van het geval. ‘Het ziet ernaar uit dat we het ergste op de arbeidsmarkt gehad hebben. Het is niet één zwaluw waar we dat op baseren; er zijn genoeg tekenen voor. Maar voor de journalistiek is dat niet het geval’, zegt arbeids­econoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg. ‘Er is weinig vraag naar journalisten. Tegelijkertijd zijn er nog hele volksstammen die graag met een kladblok en pen op pad willen. Die verhouding was al scheef en is de laatste zes jaar alleen nog maar schever geworden.’

Niet alleen de werkloosheid onder journalisten is historisch hoog, het aantal vacatures is eveneens historisch laag, blijkt uit onderzoek door Villamedia. Met 2013 als het absolute dieptepunt en een stabilisatie dit jaar.

Daarnaast loopt ook het aantal freelancers voor het eerst in jaren een stukje terug, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Eind juli stond de teller voor het aantal zelfstandige journalisten op 5340. Een jaar eerder was dat nog 5851. Meer dan de helft van hen (60 procent) harkt volgens onderzoek van de Sociaal Economische Raad maandelijks netto minder binnen dan het minimuminkomen. ‘Je vraagt je af waarom die mensen niet stoppen’, aldus arbeidseconoom Dekker.

* Lees het hele artikel gratis als je bent ingelogd als lid NVJ/abonnee Villamedia (Leden van de NVJ kunnen het artikel gratis delen via Twitter en Facebook)
* Koop het artikel via Myjour.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.