word studentlid

— woensdag 22 december 2021, 15:51 | 1 reactie, praat mee

Ruim helft minder journalisten met ww-uitkering dan jaar geleden

Ruim helft minder journalisten met ww-uitkering dan jaar geleden
© ANP

Het aantal journalisten dat een ww-uitkering ontvangt van het UWV is in een jaar tijd met ruim de helft gedaald. In november 2021 (meest recente cijfers) werden er 520 ww-uitkeringen aan journalisten verstrekt. Dat is het laagste aantal sinds Villamedia in 2012 begon met het analyseren van de cijfers. Laatste wijziging: 23 december 2021, 09:11

Tekst loopt verder onder de grafiek

In december 2020 waren dat er nog 1082. Dat blijkt uit cijfers van het UWV, die Villamedia opvroeg. Met name aan het begin van het jaar was de daling scherp: van december op januari liep het aantal uitkeringen met ruim een kwart terug. Ook in de rest van het jaar was er iedere maand een daling te zien ten opzichte van de maand ervoor. Alleen in juni kroop het aantal ww-uitkeringen een klein stukje omhoog.

Minder verschil tussen geslachten en leeftijden
Net als een half jaar geleden, toen Villamedia voor het laatst het aantal ww-uitkeringen peilde, is het verschil tussen de geslachten kleiner geworden. In december werd nog bijna zes op de tien ww-uitkeringen uitgekeerd aan vrouwelijke journalisten. Afgelopen november was dat net iets meer dan de helft van het totaal.

Tekst loopt door onder de grafiek

Zowel journalisten in de leeftijdscategorie 50- als die in 50+ (de enige leeftijdscategorieën die het UWV uitsplitst) hadden minder vaak een ww-uitkering. Het aantal uitkeringen bij de 50-minners liep echter een stuk sneller terug dan dat bij 50-plussers. Daardoor zijn de 50-plussers de afgelopen twaalf maanden procentueel gezien een steeds groter deel van de groep geworden.

In november kregen 276 50-minners een ww-uitkering. Het aantal 50-plussers met een uitkering lag die maand op 244.

Tekst loopt door onder de grafiek

Verborgen werkloosheid onder zzp’ers
De ww-cijfers geven geen volledig beeld van de stand van de journalistieke arbeidsmarkt. Zzp’ers die zonder werk zitten hebben geen recht op een uitkering vanuit de Werkloosheidswet en zijn dus niet in de cijfers meegenomen.

Uit het rapport Mediafreelancers Corona Monitor 2020 bleek in juni al dat freelancers in 2020 veel last hadden van de coronacrisis. 52 procent van hen kon niet rondkomen.

Het stoppen van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) in september zorgde de afgelopen maanden voor inkomensterugvallen bij ruim één op de drie zzp’ers in alle sectoren. Exacte cijfers over de gevolgen voor freelance (foto)journalisten zijn er niet. Wel is bekend dat freelance journalisten bij eerdere steunronden net zo vaak financiële steun aanvroegen als zelfstandigen in sectoren die helemaal stil kwamen te liggen door corona.

Bekijk meer van

UWV

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Olivier Jansen, 23 december 2021, 03:26

De heren roepen: zoek maar een andere baan, ondertussen zijn ze zelf ontslagen en starten ze door. Hoe komen we af van dit hufterige gedrag van politici t.o.v. de vrije pers.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.