— woensdag 29 juli 2020, 16:06 | 0 reacties, praat mee

Werkloosheid onder journalisten schiet weer omhoog

© ANP

De werkloosheid loopt in Nederland uitzonderlijk snel op als gevolg van de coronacrisis. Dat geldt niet alleen voor de algehele beroepsbevolking, ook specifiek in de journalistieke sector stijgt het aantal journalisten dat zonder baan zit hard.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV, die Villamedia opvroeg en analyseerde. In juni 2020 (de meest recente cijfers op het moment van schrijven) ontvingen 1265 journalisten een ww-uitkering, zo’n 4,5 procent meer dan een maand eerder. Het aantal ww-uitkeringen onder journalisten loopt al sinds december op.

Tekst loopt verder onder de grafiek

Vooral vlak na de uitbraak van het coronavirus ging het hard. In april steeg het aantal journalisten in de ww met ruim 11 procent ten opzichte van een maand eerder. Sinds het begin van het jaar is het aantal werkloosheidsuitkeringen aan journalisten met ruim 26 procent gestegen.

Verborgen werkloosheid
Ervan uitgaande dat Nederland nog altijd 18.000 journalisten telt, zit 7 procent van de journalisten in juni werkloos thuis. De werkloosheid onder de hele beroepsbevolking bedroeg die maand 4,3 procent.

De daadwerkelijke werkloosheid onder journalisten ligt vermoedelijk hoger. In de door het UWV aangeleverde cijfers is geen rekening gehouden met tijdelijke uitkeringen die bijvoorbeeld freelancers ontvangen via de TOZO-regeling, die zzp’ers een tijdelijke overbrugging biedt om de coronacrisis door te komen. Ook eventuele verborgen werkloosheid onder freelancers is niet terug te zien in de cijfers.

Ongelijke verdeling
De werkloosheid onder journalisten is niet gelijk verdeeld over leeftijdsgroepen en geslachten. Zo zitten er meer vrouwelijke dan mannelijke journalisten in de ww. 6 op de 10 journalisten met een ww-uitkering is vrouw. Hoewel dat in lijn is met het afgelopen jaar, loopt het aantal uitkeringen tussen de geslachten nu verder uiteen dan op enig ander moment sinds Villamedia in 2012 begon met het verwerken van de UWV-cijfers.

Een kleine 65 procent van de journalisten in de ww is jonger dan 50 jaar. Dat is vergeleken met de laatste jaren een uitschieter. Alleen in 2012 en 2013 waren er maanden waarin journalisten onder de 50 jaar goed waren voor zo’n groot deel van de uitkeringen. In deze leeftijdsgroep gaat het in veruit de meeste gevallen om kortlopende uitkeringen tot een jaar. Journalisten van 50 jaar en ouder zijn oververtegenwoordigd bij ww-uitkeringen die langer duren dan een jaar.

Bekijk meer van

UWV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.