— vrijdag 24 juni 2022, 11:43 | 0 reacties, praat mee

Historisch weinig journalisten met ww-uitkering

© Truus van Gog

Het aantal journalisten dat een ww-uitkering krijgt, is vergeleken met tien jaar geleden meer dan gehalveerd. In mei 2022 ontvingen 513 collega’s een werkloosheidsuitkering van een UWV. En dat is historisch laag: sinds Villamedia in 2012 begon met het analyseren van de cijfers, lag het aantal ww-uitkeringen nooit zo laag als nu. Laatste wijziging: 24 juni 2022, 17:17

Dat blijkt uit cijfers van het UWV, die Villamedia opvroeg en analyseerde. De nieuwe cijfers laten zien dat de daling van het aantal ww-uitkeringen, die begin 2021 is ingezet, doorzet. Die daling vlakt wel af: het laatste half jaar schommelde de hoeveelheid ww-uitkeringen tussen de 500 en 520.

Dit artikel gaat verder onder deze visualisatie

De daling van het aantal ww-uitkeringen is in lijn met andere ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt. Het aantal vacatures dat Villamedia in 2021 plaatste, lag ruim twee keer zo hoog als in het jaar daarvoor. En veel redacties geven aan dat ze moeite hebben mensen te vinden.

De ww-uitcijfers kunnen echter een wat vertekend beeld geven van de werkelijkheid: zo geven ze geen inzicht in verborgen werkloosheid onder freelancers.

Plus en min
Vergeleken met een jaar geleden, werden er in mei 2022 (de meest recente cijfers op het moment van schrijven) bijna dertig procent minder ww-uitkeringen verstrekt aan journalisten. Net iets meer dan de helft van de ww-ontvangers bevindt zich in de leeftijdscategorie jonger dan vijftig jaar.

Volgens de UWV-cijfers ontvangen net iets meer vrouwelijke journalisten vaker een ww-uitkering dan hun mannelijke collega’s. Dat verschilt niet van eerdere peilingen die Villamedia deed. Wat wel opvalt is dat het bij de mannen vaker 50-minners zijn die in de ww zitten. Bij vrouwen zijn dat juist de 50-plussers.

Dit artikel gaat verder onder deze visualisatie

Vaker langer een uitkering
Het gros van de journalisten dat een werkloosheidsuitkering krijgt, ontvangt die uitkering net als bij voorgaande peilingen korter dan een jaar. Dat kan betekenen dat zij ofwel binnen een jaar weer aan het werk zijn, maar ook dat ze nog niet genoeg ww hebben opgebouwd om langer een uitkering te krijgen.

Toch werd het laatste half jaar ook de groep die langer dan een jaar ww krijgt groter. Van de ww-ontvangers zat ruim één derde in mei langer dan een jaar in de ww.

Bekijk meer van

UWV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.