Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 29 januari 2016, 13:51 | 0 reacties, praat mee

Data-analyse: 9,5 procent van de journalisten in de WW

Truus van Gog

Hoewel de werkloosheid in Nederland in december daalde tot het laagste punt in twee jaar tijd, valt daar in de journalistiek nog niet veel van te merken. In de laatste maand van 2015 liep het aantal journalisten dat bij het UWV ingeschreven staat als werkzoekend op tot 3210. Ruim de helft van hen (1716) kreeg een WW-uitkering. Laatste wijziging: 29 januari 2016, 15:01

Dat blijkt uit onderzoek dat Villamedia deed met behulp van cijfers van het UWV. De cijfers laten zien dat 17,8 procent van alle journalisten via het UWV op zoek is naar een baan, ervan uitgaande dat Nederland 18.000 journalisten telt. 9,5 procent van alle vakgenoten kreeg in december een WW-uitkering.

Uitkeringsgroei zwakt af
De groep journalisten in de WW loopt al jaren op. Tussen januari 2012 en december 2015 kwamen er 53,63 procent meer vakgenoten met een WW-uitkering bij. De groei zwakte in de loop der jaren wel af. Waar er in 2012 nog 247 journalisten met een WW-uitkering bijkwamen, waren dat er in 2015 nog slechts 40.

Meer vrouwen dan mannen, meer ouderen dan jongeren
De werkloosheid is groter onder de groep producerende journalisten (redacteuren, verslaggevers, etc) dan onder de leidinggevenden (hoofdredacteuren, redactiechefs, etc). Van de WW-ontvangers is iets meer dan de helft vrouw. Het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen met een uitkering is in de afgelopen vier jaar daarentegen wel kleiner geworden.

Ondanks het feit dat 47 procent van de studenten HBO-journalistiek zegt spijt te hebben van zijn studiekeuze, is van het totaal aantal journalisten dat een WW-uitkering ontvangt slechts één op de twintig jonger dan 27 jaar. Dat komt echter deels doordat zij nog minder de kans hebben gehad om WW op te bouwen dan oudere vakbroeders.

Toch steeg het aantal jongeren met een WW-uitkering in 2015 met 8,33 procent. Het aantal journalisten van boven de 50 met WW-uitkering liep op met 6,94 procent, terwijl onder de vakgenoten tussen de 27 en 50 jaar oud in 2015 een kleine daling in het aantal uitkeringen (2,22 procent) plaatsvond.

Korter in de WW
Werkloze journalisten zitten korter in de WW dan een jaar geleden. In december 2014 zat bijna tweederde deel van alle journalisten met een uitkering meer dan zes maanden in de WW. Vorige maand ging het nog om iets meer dan 44 procent. De overige 56 procent krijgt korter dan zes maanden een uitkering.

Bekijk meer van

Werk UWV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.