onderzoek covid en journalistiek

— maandag 14 november 2016, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Wereldwijde internetvrijheid neemt weer af in 2016

Voor het zesde achtereenvolgende jaar nam de wereldwijde online vrijheid af. Dat meldt onderzoeksorganisatie Freedom House in het rapport Freedom on the Net 2016. Overheden proberen vaker grote sociale media te censureren.

Er werd onderzoek gedaan in 65 landen, waarmee zo’n 88 procent van de online bevolking onderzocht is. Twee derde van alle internetgebruikers woont in landen waar kritiek op de overheid, het leger of het koningshuis wordt gecensureerd. In 38 landen werden mensen gearresteerd wegens berichten geplaatst op sociale media of omdat ze berichten ‘liken’. Zo’n 27 procent van de online bevolking woont in een land waar een arrestatie op basis van een Facebook-post mogelijk is.

De onderzoekers zagen overheden steeds vaker berichten-apps blokkeren in landen, waaronder WhatsApp en Telegram. De internetvrijheid wordt het meest beperkt in China, Syrië, Iran en Ethiopië.

Bekijk meer van

Freedom House

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.