e learning nvj

— maandag 11 oktober 2021, 14:36 | 0 reacties, praat mee

Wereldwijd akkoord over minimale winstbelasting voor techreuzen en multinationals

© Vincenzo Pinto / AFP

136 landen hebben vrijdag een akkoord gesloten over een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel. Dat melde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de onderhandelingen leidde. Laatste wijziging: 11 oktober 2021, 14:40

Het gaat om een uitgewerkte versie van het akkoord dat 130 landen in juli eveneens onder OESO-leiding bekendmaakten.

De landen hebben onder meer afgesproken dat techreuzen en andere multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd. Het is voor grote internationaal opererende bedrijven nu nog gemakkelijk om weinig belasting te betalen door hun hoofdkantoren te verschuiven naar landen met een lage winstbelasting.

Ierland, dat nu nog een belastingtarief van 12,5 hanteert, staakte het verzet tegen het akkoord na beloftes dat het wereldwijde minimumtarief niet verder omhoog zal gaan. Het land, waar bijvoorbeeld Facebook en Apple hun Europese hoofdkantoor hebben staan, wordt net als Nederland vaak gezien als belastingparadijs binnen de EU.

De internationale hulporganisatie Oxfam heeft geen goed woord over voor het nieuwe akkoord. Het afgesproken minimumtarief voor winstbelastingen van 15 procent kan door sommige rijke landen worden aangegrepen om de belastingen te verlagen, waarschuwt de organisatie. Daarnaast hekelt Oxfam een ‘complex web aan uitzonderingen’ waardoor technologieconcerns als Amazon grotendeels buiten schot van de belastingdiensten zouden blijven. Meer bij NRC / RTL Z / De Gelderlander

Bekijk meer van

Facebook Apple

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.