— dinsdag 13 juli 2021, 13:01 | 0 reacties, praat mee

EU parkeert plannen voor techbelasting in licht G20-belastingplan met minimumtarief

AFP

De Europese Unie heeft eigen plannen voor een speciale belasting voor techbedrijven voorlopig geparkeerd, nu binnen de G20 wordt gesproken over plannen om wereldwijd een minimumtarief van 15 procent voor internationale bedrijven te gaan hanteren. De EU wil deze onderhandelingen niet verstoren.

De New York Times noemt het tarief “de grootste herziening van het internationale belastingstelsel in ruim een eeuw”. Naast het minimumtarief van 15 procent worden bedrijven onder de nieuwe plannen belast op goederen en diensten in het land waar die afgenomen worden.

Nu ontwijken grote bedrijven belasting door hun activiteiten en winsten zo te sluizen dat die voor de belasting enkel worden geregistreerd in landen met gunstige belastingregimes. Het Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) meldt dat ruim 130 landen het plan hebben ondertekend; een grote groep van minstens zoveel landen nog worden overtuigd.

De EU was van plan bedrijven die binnen de Unie jaarlijks minstens 50 miljoen euro verdienen 0,3 procent belasting te laten betalen op diensten en goederen die online worden geleverd, schrijft de New York Times.

De Verenigde Staten zijn niet blij met diverse initiatieven voor een digitale belasting, die vanwege de achtergrond van grote spelers als Facebook en Google vooral Amerikaanse bedrijven treffen.

Ierland heeft nog bezwaren tegen de minimale belastingdrempel van 15 procent. Het land hanteert zelf een belasting van 12,5 procent en is thuis voor grote Amerikaanse bedrijven als Apple en Facebook.

Bekijk meer van

OECD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.