banner festival 23

— dinsdag 28 januari 2020, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Washington Post schorst journaliste na Bryant-tweets, personeel boos

© Saul Loeb / AFP

UPDATE De Washington Post ligt onder vuur na het besluit om journaliste Felicia Sonmez te schorsen omdat ze had getweet over de verkrachtingszaak van Kobe Bryant, nadat bekend werd dat de basketballer was omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook het personeel wil dat de schorsing wordt opgeheven. Laatste wijziging: 30 september 2020, 11:20

Sonmez verwees in een tweet naar een artikel van The Daily Beast uit 2016 over de verkrachtingsaanklacht uit 2003 waarbij Bryant een 19-jarige zou hebben verkracht en de schikking die volgde in 2005. De tweet van de journalist, zelf een overlevende van seksueel geweld, schoot veel twitteraars in het verkeerde keelgat. Sonmez schreef vervolgens op Twitter dat ze doodsbedreigingen kreeg en liet dat ook met screenshots zien. Op last van de hoofdredacteur verwijderde ze die vervolgens. Omdat ze mogelijk de social mediarichtlijnen van de krant zou hebben overtreden, werd ze op non-actief gezet. Het is niet duidelijk of ze werd geschorst omdat ze over de verkrachtingszaak schreef, of omdat ze namen liet zien van mensen die haar bedreigden.

Haar collega’s zijn kritisch over het besluit van de krant. Eric Wemple, de media-criticus van de Post, weerlegde in zijn column de suggestie dat Sonmez het sociale mediabeleid van het bedrijf had geschonden en zei dat het deel uitmaakt van het werk van een journalist om de waarheid te spreken over beroemde figuren, zelfs als die waarheden ingewikkeld en moeilijk zijn.

“De kritiek die Sonmez ten deel viel, vloeit voort uit de oude wijsheid die mensen aanspoort om niet kwaad te spreken over de doden,” schreef Wemple in een column. “Het is een fijne regel voor iedereen, behalve voor historici en journalisten, van wie het publiek verwacht dat ze ons informeren over het leven van invloedrijke mensen, met de fraaie en ook de minder mooie aspecten. Bryant komt duidelijk in aanmerking, net als het specifieke incident dat Sonmez in haar tweet opmerkt.”

De redactieraad vindt dat Sonmez te hard wordt gestraft. De krant heeft Sonmez niet beschermd, terwijl ze online bedreigingen had ontvangen die haar thuisadres bevatten. Sonmez vertelde Wemple dat ze zondagavond in een hotel was ingecheckt omdat ze vreesde voor haar veiligheid.

“We dringen er bij The Post op aan Felicia onmiddellijk beveiliging aan te bieden en alle andere stappen te ondernemen die nodig zijn om haar veiligheid te garanderen, zoals in het verleden het geval was toen andere verslaggevers werden bedreigd”, ging de redactieraad verder, eraan toevoegend dat het bedrijf “een verklaring zou moeten afleggen waarin het misbruik van haar verslaggevers wordt veroordeeld, Felicia de mogelijkheid biedt om weer aan het werk te gaan, de sancties intrekken die haar zijn opgelegd en haar alle middelen verstrekken waar ze om vraagt om deze traumatische ervaring te verwerken.”

Daar komt volgens de redactieraad bij dat het al de tweede keer is dat The Post de plank misslaat met betrekking tot Sonmez. De journaliste was een van de twee vrouwen die in 2018 Jonathan Kaiman, toen de bureauchef van Beijing voor de Los Angeles Times, beschuldigde van seksueel geweld. “Toen andere media artikelen over haar plaatsten die haar aanvielen, gaf The Post geen verklaring af ter ondersteuning van een van haar gerespecteerde politieke verslaggevers. In plaats daarvan gaf het management Felicia een waarschuwingsbrief voor het overtreden van de vage en inconsistent afgedwongen sociale media-richtlijnen van The Post.” Meer bij The Huffington Post

Laatste update 30 januari 15:50 uur. De Washington Post heeft de schorsing inmiddels opgeheven, meldt The Guardian. De journaliste in kwestie zou de sociale mediarichtlijnen niet hebben geschonden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.