— dinsdag 30 maart 2021, 11:19 | 0 reacties, praat mee

Washington Post heft schrijfverbod op van verslaggeefster die seksueel geweld overleefde

De jarenlange beperkingen in onderwerpkeuze werden zonder uitleg of excuses aan Sonmez teruggedraaid. | AP

De Amerikaanse krant Washington Post heeft na stevige kritiek een disciplinaire maatregel tegen een eigen werknemer teruggedraaid. Felicia Sonmez, zelf slachtoffer van seksueel geweld, werd jarenlang door de eindredactie verboden om over die onderwerpen te schrijven, vanwege haar verleden en daarmee vermeende vooringenomenheid.

Sonmez maakt geen geheim van haar ervaringen en is uitgesproken over de noodzaak seksueel geweld harder aan te pakken. Het schrijfverbod betekende dat grote zaken rond metoo en seksueel wangedrag van politici door anderen werden geschreven.

Het onderwerp-verbod stond al jaren: in 2018, toen opperrechter Brett Kavanaugh werd benoemd, mocht Sonmez van haar eindredacteuren niet over de benoeming schrijven. Kavanaugh zou in het verleden meerdere vrouwen hebben aangerand; het stond zijn benoeming uiteindelijk niet in de weg.

Sonmez had in januari 2020 opnieuw een aanvaring met de eindredactie, toen ze kort na de plotse dood van de populaire basketballer Kobe Bryant op Twitter verwees naar materiaal over een eerdere verkrachtingszaak. Het kwam haar naast een officiële reprimande te staan op doodsbedreigingen van Kobe-fans. De redactieraad stelde toen dat de krant haar onvoldoende had beschermd.

Sonmez was na haar Kobe-tweet op non-actief gesteld, maar kon weer beginnen nadat ruim driehonderd collega’s een brandbrief over de kwestie hadden ondertekend. Collega’s en vakbond Washington Post Guild bemoeiden zich met de zaak.

De vakbond zegt blij te zijn dat het jarenlange verbod nu volledig is teruggedraaid, maar betreurt dat er zoveel ophef voor nodig was. Sonmez zou er bovendien mentaal flink onder hebben geleden. Op Twitter meldt de verslaggeefster dat ze een time-out neemt.

De vakbond stelt dat de krant beter zijn best moet doen. De chefs die Sonmez indertijd het verbod oplegden, doen beiden een gooi naar de recent vrijgekomen hoofdredactiezetel.

Sonmez zegt geen uitleg of excuses te hebben gehad over de wijzigingen. “Elk gesprek met de eindredactie was traumatiserend. Ik voel me niet gesteund”, aldus Sonmez.

Ze peinst er niet over om te vertrekken: “Ik wil gewoon m’n werk doen.” Meer bij de Washington Post

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.