Naeweb

— donderdag 31 januari 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Washington Post klaagt over parodie die vormgeving leende

De verzonnen voorpagina van de Washington Post, gedateerd op 1 mei 2019 | Yes Men / Washington Post

De Amerikaanse krant de Washington Post heeft geprobeerd een parodiesite offline te laten halen, onderdeel van een micro-campagne van een activistische groep. Deze 'Yes Men' verspreidden vorige week in Washington DC ook een papieren editie van de Washington Post - een toekomstige editie waarin president Trump zijn aftreden aankondigt. Laatste wijziging: 31 januari 2019, 09:23

Juristen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation hebben de Washington Post aangeschreven en gewezen op de vergaande rechten die parodie biedt binnen het Amerikaanse auteursrecht.

Naast de papieren editie, gedateerd op 1 mei 2019, maakten de Yes Men ook een goedgelijkende kopie van de Washington Post-website met hetzelfde nieuws.

De links op de site verwijzen naar parodiërende artikelen en informatie om politiek actief te worden. EFF zegt dat het de Washington Post uiteraard vrij staat om duidelijkheid te verschaffen dat het hier om een parodie gaat, maar dat de krant die kans niet moet aangrijpen om de vrijheid van meningsuiting van anderen te onderdrukken.

Het tijdelijk meeliften op het naamsbekendheid van kranten is niet nieuw: de Yes Men produceerden in 2008 al eens een nep-New York Times. In 2009 gebruikte Greenpeace de lay-out van de Telegraaf en de inmiddels verdwenen International Herald Tribune in de aanloop naar een internationale klimaattop.

In 2010 werd er door een lobbygroep een nep-Volkskrant op stations verspreid. Ook toen was dat om aandacht voor het klimaat te vragen. Meer bij EFF

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.