website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Washington Post klaagt over parodie die vormgeving leende

Lars Pasveer — Geplaatst in dagblad op donderdag 31 januari 2019, 09:20

De verzonnen voorpagina van de Washington Post, gedateerd op 1 mei 2019 | Yes Men / Washington Post

De verzonnen voorpagina van de Washington Post, gedateerd op 1 mei 2019 | Yes Men / Washington Post

Nieuws De Amerikaanse krant de Washington Post heeft geprobeerd een parodiesite offline te laten halen, onderdeel van een micro-campagne van een activistische groep. Deze 'Yes Men' verspreidden vorige week in Washington DC ook een papieren editie van de Washington Post - een toekomstige editie waarin president Trump zijn aftreden aankondigt.

Juristen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation hebben de Washington Post aangeschreven en gewezen op de vergaande rechten die parodie biedt binnen het Amerikaanse auteursrecht.

Naast de papieren editie, gedateerd op 1 mei 2019, maakten de Yes Men ook een goedgelijkende kopie van de Washington Post-website met hetzelfde nieuws.

De links op de site verwijzen naar parodiërende artikelen en informatie om politiek actief te worden. EFF zegt dat het de Washington Post uiteraard vrij staat om duidelijkheid te verschaffen dat het hier om een parodie gaat, maar dat de krant die kans niet moet aangrijpen om de vrijheid van meningsuiting van anderen te onderdrukken.

Het tijdelijk meeliften op het naamsbekendheid van kranten is niet nieuw: de Yes Men produceerden in 2008 al eens een nep-New York Times. In 2009 gebruikte Greenpeace de lay-out van de Telegraaf en de inmiddels verdwenen International Herald Tribune in de aanloop naar een internationale klimaattop.

In 2010 werd er door een lobbygroep een nep-Volkskrant op stations verspreid. Ook toen was dat om aandacht voor het klimaat te vragen. Meer bij EFF

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.