— vrijdag 12 juli 2019, 09:33 | 0 reacties, praat mee

VVD stelt vragen over voordracht van Leids Mediafonds voor voorlichtersprijs door gemeente

Ook binnen de gemeente Leiden is er onenigheid over de voordracht van het Leids Mediafonds voor de Galjaardprijs (een prijs voor voorlichters). De VVD "heeft zich hogelijk verbaasd over de ontwikkelingen rondom het besluit van dit college".

Juliette Gilissen (VVD) schrijft dat dat de partij zich eerder al zorgen maakte over het waarborgen van de onafhankelijkheid in dit project en stelt vragen. “Nu de media zelf deze zorgen ook opwerpen, willen we graag weten hoe het college het nu precies voor zich ziet.”

Hugo Schneider, hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad, heeft de gemeente Leiden begin deze week opgeroepen om haar inzending voor de Galjaardprijs (een prijs voor voorlichters) in te trekken. Eerder zei Schneider al dat het de suggestie wekt “dat de overheid invloed uitoefent op het bedrijven van onafhankelijke journalistiek en dat kan niet de bedoeling zijn”.

De afdeling voorlichting, die het Mediafonds heeft voorgedragen voor de prijs, ziet dat anders en heeft laten weten de inzending te handhaven. “We dragen het project voor omdat zowel de gemeente als de media belang hebben bij goed geïnformeerde burgers. Communicatie is breder dan voorlichting. Wij vinden het Leids Mediafonds een inspirerend en innovatief project met impact. Ook op het gebied van communicatie en participatie”.

Gilissen wil onder andere weten of er overleg is met het Mediafonds en de partijen die daarin participeren. Volgens de VVD impliceert het college met de opmerking dat het Mediafonds impact heeft, ook op het gebied van communicatie en participatie, dat het Leids Mediafonds een spreekbuis is van het gemeentelijk beleid. De partij vraagt zich dan ook af hoe het college dat ziet. Ook wil de VVD weten hoe het college de kansen inschat dat media, vanwege vermeende belangenverstrengeling of het niet kunnen borgen van onafhankelijkheid, geen gebruik meer willen maken van het fonds.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.