website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VVD: ‘NPO moet inzage geven in uitgaven’

Nick Kivits — Geplaatst op Wednesday 6 December 2017, 14:56

NPO / Jan Willem van Hofwegen

NPO / Jan Willem van Hofwegen

Nieuws

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet inzage geven waar het ontvangen belastinggeld aan wordt besteed. Dat vindt de VVD. De partij wil dat de NPO per programma verantwoording af gaat geven. Kamerlid Rudmer Heerema hekelde het gebrek aan transparantie woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Daarbij kreeg hij steun van GroenLinks, dat wel benadrukt niet op iedere euro te willen controleren.

Heerema wil transparantie in de uitgaven, naar aanleiding van een bezuiniging die de NPO te wachten staan. De publieke omroep krijgt jaarlijks ruim 800 miljoen euro van de overheid, maar krijgt volgens minister Arie Slob (Media) in 2019 een terugval van 60 miljoen euro te verwerken vanwege teruglopende reclame-inkomsten. Slob gaf eind november al aan dat bedrag niet voor de NPO op te gaan hoesten.

Verschillende partijen, van SP en PvdA tot CDA en ChristenUnie, reageerden verbaasd op het pleidooi van de VVD. De partijen stellen dat de onafhankelijkheid van de NPO in het geding komt, als het voorstel doorgang vindt. Meer bij NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

De orde van Chaos 2018