training eu starters

— dinsdag 11 april 2023, 10:27 | 0 reacties, praat mee

VS sturen mogelijk aan op gevangenenruil voor WSJ-journalist Gershkovich

De ingang van de Lefortovo-gevangenis in Moskou, waar WSJ-journalist Evan Gershkovich sinds maart van dit jaar gevangen zit op verdenking van spionage | Vlad Karkov / SIPA

De Verenigde Staten hebben een speciale status toegekend aan de in Rusland aangehouden Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich. Hij is 'wederrechtelijk aangehouden'. Het betekent dat andere departementen binnen de Amerikaanse overheid zich met de zaak kunnen bemoeien en zelfs een gevangenenruil mogelijk wordt. Laatste wijziging: 11 april 2023, 16:13

De Verenigde Staten deden dat eerder in de zaak rond basketballer Brittney Griner, die werd geruild tegen wapenhandelaar Viktor Bout. Griner werd in februari 2022 op het vliegveld in Moskou gearresteerd omdat ze een flesje met cannabisolie voor e-sigaretten in haar bagage had. Ze kreeg in Rusland ondanks internationaal protest negen jaar cel wegens drugssmokkel.

Nu Gershkovich eenzelfde status als Griner heeft gekregen, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken of Rusland gevoelig is voor nog zo’n deal.

De Verenigde Staten hebben Rusland ervan beschuldigd in strijd met internationaal recht te handelen, omdat het land consulaire medewerkers verhindert om Gershkovich te spreken. Dat is volgens Amerika in strijd met het internationaal recht.

Internationaal is er fel geprotesteerd tegen de aanhoudig van de journalist, die op reportage was in Jekaterinenburg maar volgens Rusland militaire inlichtingen aan het verzamelen was. Gershkovich wacht mogelijk 20 jaar cel.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.