— dinsdag 11 april 2023, 07:50 | 0 reacties, praat mee

VS: Rusland verleent geen consulaire toegang tot WSJ-journalist Gershkovich

Het gebouw van de FSB in Moskou - © AP Photo

Rusland heeft Amerikaanse consulaire medewerkers nog altijd geen toegang verleend tot de eind vorige maand gearresteerde Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlands Zaken. Daarmee handelt Rusland volgens de Amerikanen in strijd met het internationaal recht. Laatste wijziging: 11 april 2023, 07:54

Moskou heeft dit weekend Washington formeel op de hoogte gebracht van de aanhouding van Gershkovich, die al sinds 29 maart wordt vastgehouden op beschuldiging van spionage. ‘Op dit moment is het niet verlenen van toegang een schending van de verplichtingen van Rusland onder onze consulaire conventie’, zei een woordvoerder van het ministerie.

Ook stelden de Verenigde Staten maandag officieel vast dat Rusland Gershkovich ‘ten onrechte’ heeft aangehouden. De VS dringen dan ook aan op zijn onmiddellijke vrijlating. ‘Journalistiek is geen misdaad. Wij veroordelen de voortdurende onderdrukking van onafhankelijke stemmen in Rusland door het Kremlin’, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse president Joe Biden riep vrijdag al op tot de vrijlating van Gershkovich, nadat verslaggevers hem naar de zaak hadden gevraagd. De 31-jarige journalist van The Wall Street Journal werd opgepakt in Jekaterinenburg, zo’n 1400 kilometer ten oosten van Moskou, waar hij nu wordt vastgehouden. Hij kan worden veroordeeld tot maximaal twintig jaar cel.

Op het moment van zijn arrestatie probeerde Gershkovich volgens verschillende media een artikel te schrijven over de houding van de Russische bevolking ten opzichte van rekruteringspogingen van huurlingenleger Wagner Groep. Dat vecht in Oekraïne voor Rusland.

Bekijk meer van

Evan Gershkovich

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.