VPRO moet onderzoeksjournalist Argos bijna twee ton betalen

UPDATE In het arbeidsconflict met onderzoeksjournalist Stefan Heijdendael van Argos stapelde de VPRO fout op fout, vindt de rechter. De rechter noemt de handelwijze van de VPRO 'ernstig verwijtbaar' en oordeelt dat de omroep ruim 166.000 euro* moet betalen aan Heijendael, schrijft Trouw.
Het conflict onstond in 2015, 20 jaar na Srebrenica. Heijendaal had in 1998 op verzoek van Argos een reconstructie gemaakt van gebeurtenissen rond het mislukte rolletje waarop foto’s stonden die een Nederlandse officier van Dutchbat in 1995 maakte van het afvoeren van jongens en mannen in de moslim-enclave Srebrenica. Dat fotorolletje heeft nooit het daglicht gezien. Bij het ontwikkelen van het rolletje bij Defensie zou het verknoeid zijn. Heijendaal had ook ontlastende informatie voor Defensie in die reconstructie, maar dat deel werd niet uitgezonden. De onderzoeksjournalist was het daar niet mee eens, maar legde zich daar uiteindelijk wel bij neer.
In 2015 zou, op verzoek van Heijendaal, de hele reconstructie alsnog worden uitgezonden. Dat gebeurde echte niet. De journalist liet zijn naam schrappen van de lijst van medewerkers aan de uitzending en meldde zich kort daarna ziek. De VPRO probeerde van de onderzoeksjournalist af te komen door ruim 70.000 euro bieden. Heijendaal ging niet akkoord.
De omroep stapelde volgens Kantonrechter Sjef de Laat in het arbeidsconflict fout op fout en kwam toezeggingen om het conflict op te lossen niet na. De rechter noemt de handelwijze van de VPRO ‘ernstig verwijtbaar’. Zo nam bijvoorbeeld Gerard Walhof, hoofdredacteur radio bij de VPRO, ondanks herhaalde verzoeken geen standpunt in in het arbeidsconflict. Pas tijdens de rechtszitting zei Walhof dat hij eindredacteur Van den Bosch steunt.
Daardoor ontnam Walhof Heijdendael de mogelijkheid zijn arbeidsconflict voor te leggen aan de programmaraad van de VPRO, aldus de rechter. Walhof had Heijdendael tijdens de zitting omschreven als ‘een van de beste onderzoeksjournalisten van radio en tv’.
Tegen de uitspraak staat geen beroep open. Beide partijen hebben vooraf afgesproken dat zij zich neerleggen bij het oordeel van de rechter. Het bedrag van 191.570 dat de VPRO uiteindelijk aan Heijdendael moet betalen is een optelsom van verschillende vergoedingen bij elkaar. Volgens zijn advocaat Christiaan Oberman is het de hoogste billijke vergoeding die tot dusver in Nederland is toegekend op grond van het nieuwe arbeids- en ontslagrecht. Meer bij Trouw
Reactie VPRO
“De VPRO bestrijdt Heijdendaels suggestie dat Argos de waarheid geweld aan zou hebben gedaan en constateert dat de kantonrechter dit de VPRO ook niet verwijt. Wel betreurt de VPRO de vaststelling dat Heijdendael in dit langlopende verschil van mening onvoldoende zorgvuldig is behandeld en schikt zich in het vonnis van de rechter en daarbij toegekende vergoeding.”
* Aanvankelijk oordeelde de rechter dat de VPRO 191.570 euro moet betalen. Daarin zat een rekenfout. Later is het bedrag verlaagd naar iets meer dan 166.000 euro.
Praat mee
2 reacties
Co Welgraven, 15 januari 2018, 17:59
Het is toch wel ongehoord bot van de VPRO om, nadat je van de kantonrechter een enorme lel om je oren hebt gehad, doodleuk te beweren dat die rechter de omroep niet verwijt dat je de waarheid geweld aan hebt gedaan. In het vonnis staat een expliciete verwijzing naar de beroepscode van de NVJ, naar de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek, en naar de Code van Bordeaux. Daaruit wordt uitvoerig geciteerd. Strekking van de geciteerde bepalingen is dat een journalist gehouden is de waarheid te vertellen. In artikel 6.4. oordeelt de rechter dat de eindredacteur van Argos in deze zaak deze beginselen ‘onvoldoende’ in zijn overweging heeft meegenomen. De reactie van de VPRO is echt onbegrijpelijk.
Jacqueline Wesselius, 15 januari 2018, 20:43
“Dat fotorolletje heeft nooit het daglicht gezien.” Waarschijnlijk, in dit precieze geval, juist wel…