Arbeidsconflict bij Argos om 20 jaar oude reconstructie

De VPRO probeert middels een gang naar de kantonrechter af te komen van onderzoeksjournalist Stefan Heijdendael, meldt Trouw (via Blendle). Bijna 20 jaar na dato leidt het niet-uitzenden van een reconstructie voor het radio-programma Argos over het mislukte fotorolletje van de genocide in Srebrenica, tot een arbeidsconflict.
De zaak draait om een beruchte fotorolletje, dat min of meer een icoon is geworden van het doofpotklimaat rond het drama in Srebrenica. Defensie heeft altijd volgehouden dat er bij het ontwikkelen een domme fout was gemaakt door een laborant. Maar rond het mislukte fotorolletje bleef een sfeer hangen van het opzettelijk verduisteren van bewijsmateriaal.
Als 24-jarige fotograaf/journalist reconstrueerde Heijdendael in 1998 voor Argos de toedracht die de Koninklijke Marechaussee na verhoor van de laborant over het mislukken van het ontwikkelen in een proces-verhaal had vastgelegd. Bij de eerste reconstructie bleek dat op grond van de beschrijving in het proces-verbaal de foto’s nooit konden zijn mislukt. Vervolgens werden tijdens een tweede reconstructie twee flessen met ontwikkelchemicaliën verwisseld. Toen bleek dat de opnamen wel degelijk volledig waren gewist. Heijdendael bood beide reportages aan voor uitzending, maar de eindredactie van Argos besloot alleen de reconstructie uit te zenden, waarin werd aangetoond dat het proces-verbaal van Defensie niet klopte.
Heijdendael protesteerde maar legde zich uiteindelijk neer bij die beslissing. De kwestie liep uit op een heftig conflict toen Argos in 2015 - 20 jaar na Srebrenica - besloot tot een samenvattende uitzending. Heijdendael was naar eigen zeggen beloofd dat de reconstructie die de lezing van Defensie bevestigde, alsnog geheel of gedeeltelijk zou worden uitgezonden. Dat is niet gebeurd. De journalist liet zijn naam schrappen van de lijst van medewerkers aan de uitzending en meldde zich kort daarna ziek.
Volgens eindredacteur Kees van den Bosch van Argos is de reconstructie uit het fotolab destijds niet uitgezonden omdat Heijdendaels bevindingen in zijn ogen ‘journalistiek niet zo relevant waren’. Niemand weet of het rolletje dat de defensielaborant in handen kreeg, wel het echte rolletje was, aldus de eindredacteur. “Misschien ligt het nog wel gewoon in een kluis van de inlichtingendienst.”
De VPRO wil de onderzoeksjournalist ruim 70.000 euro betalen. Heijdendael wil drie keer zo veel, omdat hij naar eigen zeggen door het optreden van de omroep en zijn eindredacteur bij Argos kansloos is in het vinden van een nieuwe baan als onderzoeksjournalist.
Uitspraak is over zes weken.
Praat mee