vlaams-nedellandse-beurs

— woensdag 16 juni 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Voormalig BBC-directeur over Diana-interview: “Ik had Bashir toen al moeten ontslaan”

Voormalig BBC-directeur Tony Hall voor de redactieburelen in Londen | Ben Stansall / AFP

Voormalig BBC-directeur Tony Hall zegt dat hij journalist Martin Bashir indertijd had moeten ontslaan, na het geruchtmakende interview met prinses Diana. Bashir vervalste documenten om het vertrouwen te winnen van de prinses en haar broer. Laatste wijziging: 16 juni 2021, 08:53

Hall, toen hoofd van BBC News, deed de uitspraak voor een speciale Kamercommissie die zich over de zaak buigt. In 1996 onderzocht de BBC de kwestie twee keer, maar verbond daar geen conclusies aan. Bashir mocht door en had een glansrijke carrière als interviewer.

Later bleek dat Bashir meerdere keren over de kwestie had gelogen - hij vertrok dit jaar bij de omroep. Er volgt geen strafrechtelijk onderzoek naar het 25 jaar oude interview, aldus de Britse politie.

Afgelopen mei publiceerde de commissie Dyson een onderzoek naar de handelswijze van Bashir en de BBC. Er volgden harde conclusies, die de BBC accepteerde. “De BBC voldeed niet aan de hoge standaarden voor integriteit en transparantie die wij als ijkpunt hanteren. Daar bieden wij ons excuses voor aan”, erkende de omroep vorige maand.

Hall bood excuses aan Diana’s kinderen William en Harry. Bashir had geen tweede kans moeten krijgen, ook na zijn berouw tijdens het eerste onderzoek, aldus Hall.

Prins William zegt in een reactie dat het falen van de BBC “angst en eenzaamheid van mijn moeder” heeft vergroot. Meer bij NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.