mgm nvj maart

— donderdag 2 juni 2022, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant: Nederlandse AIVD gebruikt omstreden Pegasus-afluistersoftware

Volkskrant: Nederlandse AIVD gebruikt omstreden Pegasus-afluistersoftware

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zet de omstreden Israëlische software Pegasus in om telefoons van doelwitten te hacken. Dat meldt de Volkskrant op basis van meerdere bronnen, die anoniem wensen te blijven. Pegasus is omstreden, omdat repressieve regimes wereldwijd de software inzetten om journalisten, activisten en politieke tegenstanders te volgen. Laatste wijziging: 2 juni 2022, 09:42

NSO Group houdt altijd vol dat bij misbruik het contract met afnemers wordt opgezegd. Het bedrijf heeft volgens eigen zeggen geen zicht op eventueel misbruik, als het pakket eenmaal is afgenomen.

De Volkskrant heeft nu voor het eerst achterhaald dat Nederland software van NSO Group inzet. De Verenigde Staten plaatsten NSO Group in november vorig jaar op een zwarte lijst. Het Europese parlement dringt aan op een totaalverbod op dit type afluistersoftware.

Tweede Kamerlid Pieter Omzigt doet namens de Raad van Europa onderzoek naar Pegasus.

Hij zegt in de Volkskrant dat het soort spionage via Pegasus “een indringender vorm van afluisteren [is] dan wat je in het boek 1984 van Orwell ziet.” Omtzigt heeft meerdere vragen over de wijze van inzet. Hij wil ook weten wat premier Rutte van de inzet van afluistersoftware vindt.

De Volkskrant wijst op het regeerakkkoord uit 2017, dat de Nederlandse politie beperkingen oplegde wat betreft hackmiddelen van leveranciers die zakendoen met dubieuze regimes. Inlichtingendiensten werden niet expliciet genoemd.

Pegasus van NSO Group is de laatste jaren meerdere keren negatief in het nieuws geweest, door infecties van telefoons van journalisten en nabestaanden, zoals de vriendin van de in 2018 vermoorde Saudische journalist Kamal Kashoggi.

Klik hier voor een overzicht van onze berichtgeving over de software

AIDV noch NSO Group wilden tegenover de Volkskrant bevestigen dat er zakelijke banden zijn. Journalist Huib Modderkolk zegt dat NSO Group mistig doet over inzage in gebruik. Het bedrijf zegt dat het eenmaal verkochte software niet zelf bedient en dus ook niet kan vertellen hoe Pegasus wordt ingezet.

Tegelijk wist het bedrijf zeker dat geen van de tienduizenden doelwitten die Amnesty International in juli vorig jaar publiceerde besmet waren. Modderkolk: “Als NSO geen kennis heeft over wie wordt geïnfecteerd, hoe wist het bedrijf dan zeker dat niemand was besmet?” Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Volkskrant Pegasus NSO Group

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.