Journalisten El Salvador gehackt met Pegasus-software

Omstreden software van het Israëlisch bedrijf NSO Group is gebruikt om journalisten en ngo-medewerkers in El Salvador te hacken. In totaal werden er 35 personen slachtoffer. De gehackte journalisten werkten aan verhalen over de El Salvadoraanse president Nayib Bukele.
Dat blijkt uit onderzoek van de Canadese digitale waakhond Citizen Lab, meldt de Volkskrant. De software van NSO Group, die de naam Pegasus draagt, is omstreden en wordt vaker gebruikt om onder andere journalisten te bespioneren. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van Amnesty International.
De telefoons van de El Salvadoraanse journalisten raakten tussen half 2020 en eind 2021 geïnfecteerd met de Pegasus-software. Wie er achter de hack zat is niet ontdekt, al zijn er volgens Citizen Lab aanwijzigingen dat de regering van Bukele de schuldige is.
In totaal werden 22 journalisten van de nieuwssite El Faro gehackt. Van een van de journalisten werd de telefoon 269 dagen in de gaten gehouden. Ze werden bespioneerd in de maanden dat ze onthullingen naar buiten brachten over onderhandelingen tussen de regering en vastgezette leiders van MS-13, een gewelddadige misdaadbende. De bendeleiders zouden in ruil voor privileges in de gevangenis het aantal moorden beperken.
Onlangs legde Israël de export van dergelijke software al aan banden. Het land bracht het aantal landen waaraan de software geëxporteerd mag worden terug van 102 naar 37. Op de bijgewerkte lijst staan nu nog vooral westerse landen, waaronder Nederland en België. Meer bij Security.nl
Praat mee