word studentlid

— vrijdag 14 januari 2022, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Journalisten El Salvador gehackt met Pegasus-software

Journalisten El Salvador gehackt met Pegasus-software
© AFP / Joel Saget

Omstreden software van het Israëlisch bedrijf NSO Group is gebruikt om journalisten en ngo-medewerkers in El Salvador te hacken. In totaal werden er 35 personen slachtoffer. De gehackte journalisten werkten aan verhalen over de El Salvadoraanse president Nayib Bukele. Laatste wijziging: 14 januari 2022, 10:18

Dat blijkt uit onderzoek van de Canadese digitale waakhond Citizen Lab, meldt de Volkskrant. De software van NSO Group, die de naam Pegasus draagt, is omstreden en wordt vaker gebruikt om onder andere journalisten te bespioneren. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van Amnesty International.

De telefoons van de El Salvadoraanse journalisten raakten tussen half 2020 en eind 2021 geïnfecteerd met de Pegasus-software. Wie er achter de hack zat is niet ontdekt, al zijn er volgens Citizen Lab aanwijzigingen dat de regering van Bukele de schuldige is.

In totaal werden 22 journalisten van de nieuwssite El Faro gehackt. Van een van de journalisten werd de telefoon 269 dagen in de gaten gehouden. Ze werden bespioneerd in de maanden dat ze onthullingen naar buiten brachten over onderhandelingen tussen de regering en vastgezette leiders van MS-13, een gewelddadige misdaadbende. De bendeleiders zouden in ruil voor privileges in de gevangenis het aantal moorden beperken.

Onlangs legde Israël de export van dergelijke software al aan banden. Het land bracht het aantal landen waaraan de software geëxporteerd mag worden terug van 102 naar 37. Op de bijgewerkte lijst staan nu nog vooral westerse landen, waaronder Nederland en België. Meer bij Security.nl

Bekijk meer van

Pegasus NSO Group El Salvador

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.