Volkskrant buiten medeweten van de hoofdredactie ‘op TikTok’

Op TikTok is een Volkskrant-account aangemaakt, terwijl de hoofdredactie er zelf niet van op de hoogte was en ook niet weet wie het account beheert. Op de vraag of de Volkskrant desondanks nog actief wordt op de app wordt stellig gereageerd: 'We gaat niet op TikTok, omdat we niet op een medium aanwezig willen zijn dat indirect onder controle staat van de Chinese overheid’, vertelt hoofdredacteur Pieter Klok desgevraagd aan Villamedia.
Nul likes, geen posts en maar 171 volgers. Het is stilletjes op het TikTok-account van de Volkskrant. Reden voor Villamedia om eens na te vragen bij de redactie of ze nog actief worden op het platform. Wat blijkt? Het account is buiten medeweten van de redactie aangemaakt.
‘Daarom kan het ook niet door ons worden verwijderd, maar we gaan daar niets mee doen’, laat Klok weten. De hoofdredacteur van de Volkskrant twijfelt niet om wél actief te worden op de app.
‘We gaat niet op TikTok omdat we niet op een medium aanwezig willen zijn dat indirect onder controle staat van de Chinese overheid.’
De Volkskrant wil ook niet bijdragen aan de ‘entertainisering’ van de journalistiek. ‘TikTok is in de eerste plaats een medium voor entertainment. Serieuze journalistiek past daar minder goed tussen.’
Veel kritiek op TikTok
TikTok ligt al langer onder vuur. Vandaag nog kwam het nieuws dat het Nederlandse kabinet ambtenaren oproept om de app van hun werktelefoon te verwijderen. Afgelopen week verbood Nieuw-Zeeland TikTok op apparaten die toegang hebben tot het parlementaire netwerk. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, België en ook de Europese Unie kwamen al eerder met soortgelijke maatregelen.
Algeheel verbod
Blendle-oprichter en techondernemer Alexander Klöpping pleitte vorig jaar al voor een algeheel verbod op de app vanwege de hoeveelheid dataverzameling en de eventuele geopolitieke beïnvloeding die het met zich meebrengt.
‘Het is een beetje alsof er een groot krantenbedrijf in de jaren negentig zou worden overgenomen door de Chinezen of Russen. Dan zouden we daar waarschijnlijk voor gaan liggen’, vertelde Klöpping aan tafel bij Eva Jinek. ‘Als het over sociale media gaat lijken we ineens minder streng te zijn.’
Praat mee