word studentlid

— dinsdag 21 maart 2023, 12:36 | 0 reacties, praat mee

Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben. Laatste wijziging: 21 maart 2023, 12:54

In februari zeiden Kamerleden van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens een debat voor een TikTokverbod te zijn. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. De staatssecretaris heeft toen beloofd om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.

Nu komt ze met een “zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie”, zonder TikTok bij naam te noemen. Ze volgt de lijst die inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma.

Lees ook: Britse en Belgische regering verbieden TikTok op zakelijke apparaten

Spionagegevoelige apps
Het beleid van de Rijksoverheid zal ook veranderd worden, “zo snel als mogelijk”. Daardoor is het binnenkort voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk om “spionagegevoelige apps” te installeren.

Van Huffelen maakt een uitzondering als zo’n applicatie nodig is voor een “primaire taak van een Rijksorganisatie”. Dat kan gaan om apps die worden gebruikt voor inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of om inlichtingen te verkrijgen. Deze uitzondering gaat de staatssecretaris de komende maanden uitwerken in samenspraak met de ministeries.

Recentelijk hebben de Europese Unie en de Belgische regering hun ambtenaren eveneens verboden om TikTok te gebruiken. In de Verenigde Staten mag TikTok al sinds vorig jaar niet worden gebruikt op apparaten van de federale overheid. In het land is ook een wet in de maak die het mogelijk maakt de app in zijn geheel te verbannen. Dat gebeurt ook in Nederland als het aan de ChristenUnie ligt.

Vanwege de zorgen over TikTok is Van Huffelen eind vorig jaar in gesprek gegaan met het socialemediabedrijf. Die beloofde de zorgen weg te nemen door het kabinet de achterliggende technologie in te laten zien en beter te vertellen hoe het omgaat met gegevens.

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.