Jodal

— vrijdag 2 oktober 2020, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Vier journalisten zwaargewond bij beschietingen Nagorno-Karabach

Verwoestingen in de regio Nagorno-Karabach. - © ANP / Tofik Babayev

Twee Franse en twee Armeense journalisten zijn donderdag gewond geraakt bij beschietingen in de strijd in Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan waar vooral Armeniërs wonen. De journalisten waren met een groep schade aan het opnemen van recente bombardementen in de stad Martoeni, toen er vlakbij een raket insloeg. Laatste wijziging: 5 oktober 2020, 09:04

De twee getroffen Franse journalisten zijn beiden werkzaam voor Le Monde. Volgens autoriteiten in de regio verkeren ze in kritieke toestand, melden diverse media waaronder de NOS. Zodra dat kan worden ze naar de Armeense hoofdstad Jerevan gebracht, waar een vliegtuig klaar zal staan om ze terug naar Frankrijk te brengen.

Armenië en Azerbeidzjan liggen al decennia overhoop over wie de macht zou moeten hebben in Nagorno-Karabach. Hoewel het gebied onder Azerbeidzjan valt, is het de facto een onafhankelijke, zij het niet-erkende republiek. Nagorno-Karabach strijdt al decennia voor zelfbeschikking. Aan het eind van de jaren 1980 groeide die strijd tot een oorlog met Azerbeidzjan, waar Armenië in 1993 bij betrokken raakte toen het hulp begon te leveren aan Nagorno-Karabach.

De afgelopen jaren was het rustig in het gebied. Afgelopen weekend laaide de strijd weer op, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor was. Zowel Azerbeidzjan als Armenië beschuldigen elkaar ervan luchtaanvallen uit te voeren. Wie de raket die de journalisten verwondde afvuurde is nog niet bekend. Meer bij het Committee to Protect Journalists

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.