— vrijdag 9 oktober 2020, 10:37 | 0 reacties, praat mee

Twee Russische journalisten gewond bij beschieting in Nagorno-Karabach

Een journalist in de beschoten kathedraal van Shushi op donderdag 8 oktober 2020 - © Sergei Bobylev /TASS

Twee Russische journalisten zijn donderdag gewond geraakt bij beschietingen in Shushi, een stad in de afgescheiden regio Nagorno-Karabach. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) roept de autoriteiten van Armenië en Azerbeidzjan op om de veiligheid van journalisten te waarborgen die verslag doen van het conflict. Ook is van een Russische journalist de persaccreditatie nietig verklaard.

De gewonde journalisten zijn Yuriy Kotenok, hoofdredacteur van de conservatieve Russische nieuwswebsite Segodnia.ru, en Levon Arzanov, een correspondent van de door de Russische staat gerunde militaire nieuwssite Ofitsery Rossii. De twee waren in een kathedraal die was beschadigd tijdens een eerdere beschieting toen een nieuwe bom op het gebouw viel. Kotenok raakte zwaar gewond aan borst en ledematen. Arzanov liep niet levensbedreigende verwondingen op door granaatscherven.

Begin deze maand raakten er ook al vier journalisten gewond bij beschietingen in de stad Martoeni.

Anna Naghdalyan, woordvoerder van het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken, tweette dat de Azerbeidzjaanse strijdkrachten de kathedraal met meerdere raketten hadden aangevallen.

Op zijn officiële Twitter-account schreef het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie dat het leger van het land “zich niet richt op de historische / culturele en religieuze gebouwen”. De claim van de Armeense regering zou “ongegrond” zijn.

Innemen persaccreditatie
Ook hebben de Armeense autoriteiten de persaccreditatie van Ilya Azar, de correspondent het Russische onafhankelijke dagblad Novaya Gazeta, ingenomen, meldt CPJ. “De strijdende partijen in het Nagorno-Karabach-conflict moeten het recht van journalisten om vrijelijk verslag te doen respecteren en alle noodzakelijke maatregelen nemen om hun veiligheid te waarborgen”, zei CPJ Europa en Centraal-Azië Programmacoördinator Gulnoza Said.

Azar meldde het CPJ dat voordat hij in Armenië kwam om het conflict in Nagorno-Karabach te verslaan, hij de instructies van de regering had opgevolgd en accreditatie had ontvangen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Armenië. Hij zei dat hij donderdag een e-mail van dat ministerie ontving, die hij deelde met CPJ, waarin zijn accreditatie nietig werd verklaard. Hij had namelijk niet afzonderlijk een accreditatie aangevraagd bij “het ministerie van Buitenlandse Zaken van Artsakh”, de naam die door de Armeense autoriteiten werd gebruikt om naar Nagorno-Karabach te verwijzen.

De correspondent vertelde ook dat het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken de accreditatieprocedure heeft gewijzigd nadat hij al in Nagorno-Karabach was aangekomen. Hij zei dat ze hem de informatie per e-mail hadden gestuurd toen hij al verslag deed vanuit de regio, maar dat hij er niet naar kon handelen omdat hij beperkte toegang had tot communicatie.

Uiteindelijk had hij donderdagochtend een ontmoeting met een Armeense ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die zei dat zijn accreditatie nietig was verklaard, omdat deze niet overeenkwam met de nieuwe procedures. Azar zei echter dat de ambtenaar ook een artikel noemde dat de correspondent een dag eerder in Novaja Gazeta had gepubliceerd, dat volgens de ambtenaar een “negatieve klank” had. In dat artikel stonden opmerkingen van Armeense vrijwillige soldaten in de steden Shushi en Lachin, die kritiek hadden op de Armeense autoriteiten. Meer bij CPJ

Lees ook:
Vier journalisten zwaargewond bij beschietingen Nagorno-Karabach (2 oktober 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.