Jodal

— maandag 10 augustus 2015, 17:06 | 0 reacties, praat mee

Azerbeidzjan: in de val gelokte journalist overleden

YouTube

In Azerbeidzjan is met voorbedachte rade een freelance journalist gedood, nadat hij door supporters van een plaatselijke voetballer zwaar was mishandeld. Rasim Alijev had op Facebook een kritisch bericht geplaatst over speler Javid Hüseynov. Alijev kreeg daarop een woedend telefoontje van een man die stelde Hüseynovs neef te zijn. Laatste wijziging: 10 augustus 2015, 17:10

Kort na het verhitte telefoontje leek de man in te binden en nodigde de journalist om zijn excuses persoonlijk in ontvangst te nemen. Bij die afspraak werd Alijev, toen hij uit zijn auto stapte, plots aangevallen door zes mannen. Ze sloegen hem in een felle aanval in elkaar en stalen zijn telefoon en portemonnee.

Hoewel Alijev nog in het ziekenhuis in een interview over de aanval kon vertellen, overleed hij zondagnacht toch aan interne bloedingen. De Azerbeidzjaanse politie zijn een zoektocht naar de vermeende familieleden begonnen. Voetbalclub Gabala stelt Hüseynov voorlopig niet meer op.

Alijev had kritiek geuit op het feit dat Hüseynov aan het einde van de gewonnen wedstrijd tegen Cyprus triomfantelijk met een Turkse vlag op het veld liep. De relatie tussen Cyprus en Turkije is al decennia moeizaam. Alijev vond dat Hüseynov, die het winnende goal scoorde, zich had moeten inhouden als vertegenwoordiger van Azerbeidzjan op Europese voetbalvelden.

Journalistenorganisaties IFJ en EFJ hebben hun afschuw uitgesproken over de dood van Alijev. Ze wijzen op het werk dat de journalist deed voor een van de belangrijkste persvrijheidsorganisaties binnen Azerbeidzjan. Dat zogenoemde Institute for Reporters’ Freedom and Safety (IRFS) werd vorig jaar gesloten nadat de Azerbeidzjaanse autoriteiten de banktegoeden bevroren.

“We vermoeden sterk dat Rasim Alijev doelwit was vanwege zijn werk voor onze organisatie”, aldus IFRS. IFJ/EFJ hopen op snel resultaat in het strafrechtelijk onderzoek.

Bekijk meer van

Recht Azerbeidzjan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.