training eu starters

— dinsdag 2 mei 2017, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Vier acties voor meer persvrijheid Turkije

Illustratie: Ruben. L. Oppenheimer

Rond de Dag voor de Persvrijheid op woensdag zijn er in Nederland vier acties op touw gezet om de onder druk staande persvrijheid in Turkije onder de aandacht te brengen. Amnesty International, journalisten van Bureau Buitenland (VPRO), Villamedia en NVJ samen met Free Press Unlimited vragen aandacht voor de vele gevangen journalisten in Turkije en de druk op bestaande media om precies dat te melden wat de regering van president Erdogan wil. Laatste wijziging: 2 mei 2017, 16:35

Het VPRO-programma Bureau Buitenland is een driedaagse actie gestart. Via sociale media verspreiden zij een foto van de redactie met uitgeprinte populaire hashtags die te maken hebben met persvrijheid in Turkije en gevangen journalisten.Tijdens de actie maken deelnemers gebruik van populaire hashtags op Twitter om de boodschap bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Villamedia heeft ruim 8000 posters verspreid onder de abonnees van het magazine. Op de poster een spotprent van cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Hij tekende een voorpagina van een krant waarop alleen nog ruimte is voor nieuws over Erdogan. Op de andere kant een overzicht van de persvrijheidssituatie in de hele wereld. Villamedia roept haar lezers op de poster op een zichtbare plaats op te hangen. De posters zijn gratis te bestellen via redactie@villamedia.nl.

Amnesty vraagt aandacht voor de vele gevangen journalisten in Turkije. Het land prijkt eenzaam aan de top als het gaat om het aantal gevangen journalisten.

Woensdag vindt in Hilversum het Festival van het Vrije Woord plaats dat mede door NVJ en Free Press Unlimited wordt georganiseerd. Daar is in het bijzonder aandacht voor Turkije. De Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu opent de avond met een kort optreden. De Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran houdt de jaarlijkse persvrijheidslezing en is er een interview met NOS correspondent Lucas Waagmeester.

Lees ook in Villamedia’s Dossier Turkije

Een persoonlijk verhaal van Lucas Waagmeester, NOS correspondent Turkije : ‘De uitdaging om te blijven vragen, te blijven benoemen, wordt met de dag groter.’
Een interview met Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman Vandaag: Niet vrij in een vrij land.
Een reportage van Ans Boersma: Tussen aanslagen en kattenfilmpjes. Vier inwoners van Istanbul over hun nieuwsconsumptie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.