banner festival 23

— maandag 1 mei 2017, 10:23 | 0 reacties, praat mee

Eindredacteur ‘Bureau Buitenland’ roept op tot actie voor collega’s in Turkije

De redactie van het VPRO-programma Bureau Buitenland in actie voor collega's in Turkije

Eindredacteur Herman Schulte Nordholt start met 'zijn' Bureau Buitenland (VPRO) vandaag een actie voor journalisten in Turkije. Voor gevangen en niet-gevangen journalisten, Turken en niet-Turken. Kortom, voor iedereen die journalistieke werkzaamheden verricht in het land maar door het beleid van Erdoğan zijn werk niet meer normaal kan doen. Niets doen is geen optie, vindt Schulte Nordholt. Sinds de mislukte staatsgreep van juli 2016 hebben de Turkse autoriteiten al 160 journalisten in de gevangenis gegooid vanwege hun vermeende steun aan de couppoging. Laatste wijziging: 1 mei 2017, 11:59

Het VPRO-programma Bureau Buitenland start als organisator een driedaagse actie. Via sociale media verspreiden zij een foto van de redactie met uitgeprinte populaire hashtags die te maken hebben met persvrijheid in Turkije en gevangen journalisten. Ook posten ze afbeeldingen die Erdoğan confronteert met zijn eigen woorden. Tijdens de actie maken deelnemers gebruik van populaire hashtags op Twitter om de boodschap bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Schulte Nordholt benadrukt dat het een actie is die op de werkvloer werd bedacht. Het is een manier om collega’s in Turkije een hart onder de riem te steken en duidelijk te maken dat de Turkse regering “moet kappen” met het repressieve beleid. De Nieuws BV (BNN-VARA) heeft inmiddels hun voorbeeld gevolgd. Ook was er zaterdag aandacht voor de actie bij VPRO-collega’s Argos.

Aanleiding voor de actie is het vastzetten van Duits-Turkse journalist Deniz Yücel.  Vorige maand trouwde Yücel binnen de gevangenismuren met zijn vriendin.

De actie duurt nog tot en met 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid. Schulte Nordholt hoopt dat zoveel mogelijk media hun voorbeeld zullen volgen bij aandacht voor de Turkse repressie.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.