Oproep aan Eerste Kamer: laat journalisten vrij naar terroristische gebieden reizen

Laat Nederlandse journalisten het recht behouden om zonder enige toestemming vooraf van de Nederlandse overheid te reizen naar gebieden die door de overheid als terroristisch zijn bestempeld. Die oproep doen het Genootschap van Hoofdredacteuren, de NVJ, Free Press Unlimited en het Persvrijheidsfonds in een brief aan de Eerste Kamer.
De Eerste Kamer spreekt 8 september over het wetsvoorstel Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied. Die wet is vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen en bepaalt dat Nederlanders niet zonder toestemming mogen reizen naar een door de Nederlandse overheid als terroristisch aangewezen gebied.
De brievenschrijvers hebben in de Tweede Kamer hun bezwaren geuit, tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer en nu nogmaals in een brief. Dat laatste is nodig omdat verantwoordelijk minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een aanpassing in het wetsvoorstel heeft gedaan om de bezwaren van de betrokken organisaties weg te nemen. Echter, geheel tegen de zin van de brievenschrijvers in. De aanpassing maakt het alleen maar erger.
Met de wetsaanpassing wil de regering Nederlanders aanpakken die terroristen helpen, zonder dat bewezen hoeft te worden dat er daadwerkelijk geholpen is. Dat iemand in een verboden gebied is geweest, is met de nieuwe wet voldoende om hem of haar aan te pakken.
Voor journalisten is de wet een probleem. Het maakt het reizen naar terroristische gebieden strafbaar. Daarvoor wil de overheid weliswaar een uitzondering maken door vooraf toestemming te geven. maar dat maakt de zaak alleen maar erger, aldus de organisaties. In de betreffende gebieden zouden partijen kunnen denken dat journalisten het verlengde zijn van de staat. Ze zijn daar immers met toestemming.
Grapperhaus wil die toestemming nu generiek maken. Alle journalisten lid van de NVJ of werkzaam bij een van de grote nieuwsorganisaties hebben automatisch toestemming af te reizen naar terroristische gebieden.
De brievenschrijvers menen dat de minister het daarmee alleen maar erger maakt. Nog steeds is er sprake van een overheid die toestemming verleent en met de aanpassing is er een groep die buiten de algemene uitzondering valt. Bovendien is er een prima alternatief dat bijvoorbeeld in Australië wordt toegepast, waarin een duidelijke uitzonderingsbepaling voor de journalistieke beroepsgroep is opgenomen.
De brief aan de Eerste Kamer (.pdf)
Praat mee