word studentlid

— woensdag 2 september 2020, 10:47 | 0 reacties, praat mee

Oproep aan Eerste Kamer: laat journalisten vrij naar terroristische gebieden reizen

Oproep aan Eerste Kamer: laat journalisten vrij naar terroristische gebieden reizen

Laat Nederlandse journalisten het recht behouden om zonder enige toestemming vooraf van de Nederlandse overheid te reizen naar gebieden die door de overheid als terroristisch zijn bestempeld. Die oproep doen het Genootschap van Hoofdredacteuren, de NVJ, Free Press Unlimited en het Persvrijheidsfonds in een brief aan de Eerste Kamer. Laatste wijziging: 3 september 2020, 08:55

De Eerste Kamer spreekt 8 september over het wetsvoorstel Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied. Die wet is vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen en bepaalt dat Nederlanders niet zonder toestemming mogen reizen naar een door de Nederlandse overheid als terroristisch aangewezen gebied.

De brievenschrijvers hebben in de Tweede Kamer hun bezwaren geuit, tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer en nu nogmaals in een brief. Dat laatste is nodig omdat verantwoordelijk minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een aanpassing in het wetsvoorstel heeft gedaan om de bezwaren van de betrokken organisaties weg te nemen. Echter, geheel tegen de zin van de brievenschrijvers in. De aanpassing maakt het alleen maar erger.

Met de wetsaanpassing wil de regering Nederlanders aanpakken die terroristen helpen, zonder dat bewezen hoeft te worden dat er daadwerkelijk geholpen is. Dat iemand in een verboden gebied is geweest, is met de nieuwe wet voldoende om hem of haar aan te pakken.

Voor journalisten is de wet een probleem. Het maakt het reizen naar terroristische gebieden strafbaar. Daarvoor wil de overheid weliswaar een uitzondering maken door vooraf toestemming te geven. maar dat maakt de zaak alleen maar erger, aldus de organisaties. In de betreffende gebieden zouden partijen kunnen denken dat journalisten het verlengde zijn van de staat. Ze zijn daar immers met toestemming.

Grapperhaus wil die toestemming nu generiek maken. Alle journalisten lid van de NVJ of werkzaam bij een van de grote nieuwsorganisaties hebben automatisch toestemming af te reizen naar terroristische gebieden.

De brievenschrijvers menen dat de minister het daarmee alleen maar erger maakt. Nog steeds is er sprake van een overheid die toestemming verleent en met de aanpassing is er een groep die buiten de algemene uitzondering valt. Bovendien is er een prima alternatief dat bijvoorbeeld in Australië wordt toegepast, waarin een duidelijke uitzonderingsbepaling voor de journalistieke beroepsgroep is opgenomen.

De brief aan de Eerste Kamer (.pdf)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.