word studentlid

— maandag 21 juni 2021, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Vico Olling vertrekt, maar kijkt met glimlach terug op 17 jaar Panorama

Vico Olling vertrekt, maar kijkt met glimlach terug op 17 jaar Panorama
© Vico Olling

“Tijd voor iets nieuws.” Daarmee kondigde Vico Olling zijn vertrek bij Panorama onlangs aan op Twitter. Hij schreef sinds 2004 over de Nederlandse misdaad voor het mannenblad, maar gaat wat anders doen. Laatste wijziging: 21 juni 2021, 11:30

“Na zeventien jaar mag je wel hopen dat je weet hoe het kunstje gaat”, vertelt hij over de telefoon. “Dus ging met mijn werkgever om de tafel zitten. Daaruit kwam de conclusie dat het wellicht beter is voor beide partijen om uit elkaar te gaan. We waren simpelweg een beetje op elkaar uitgekeken.”

Olling is niet de enige die de deur dicht doet bij Panorama. Nadat Olling zijn afscheid openbaar had gemaakt, werd vorige week donderdag ook bekend dat hoofredacteur Peter van de Kraats vertrekt na een ‘verschil van inzicht’ met de uitgever over de koers van het blad. Danny Koks zal het hoofdredacteurschap van Nieuwe Revu en Panaroma gaan combineren.

Olling kijkt desondanks nog altijd met een glimlach terug op de jaren die hij bij Panorama heeft gewerkt. “Ik ben trots op de dingen die ik daar heb bereikt. Zo zeiden veel collega’s al in 2010 dat Panorama zeer binnenkort de handdoek in de ring zou moeten gooien. We zijn nu elf jaar verder en het blad is er nog steeds. Daarnaast ben ik trots op het feit dat wij – als klein blad – een grote speler als Mink Kok (beruchte wapen- en drugshandelaar, red.) hebben weten te interviewen. Wat me ook bij zal blijven is dat Panorama het enige interview met Danny K. heeft kunnen publiceren.”

Olling was erbij toen Panorama in 2014 werd overgenomen door Pijper Media, dat destijds ook de andere mannenbladen, Nieuwe Revu en Playboy in huis haalde. “En ook in de misdaadhoek gebeurde er het een en ander,” vertelt Olling. Zo werd het redactiegebouw van Panorama in 2018 doelwit van een raketaanslag. Het motief van de daders werd niet achterhaald. “Dat was gewoon bizar. Het heeft ook een diepe indruk achtergelaten op de redactie. We zijn een relatieve kleine uitgeverij. We hadden geen sluisdeur zoals De Telegraaf. We zijn wel wat voorzichtiger geworden, maar daar heeft de kwaliteit van de verhalen niet onder geleden. En was zeker niet de reden dat ik er mee wilde stoppen. In de misdaadjournalistiek horen bedreigingen er een beetje bij.”

Wat heeft de toekomst voor Olling zelf in het verschiet? Op 8 juni verschijnt zijn nieuwe boek over Martin H.
“H. vermoordde maffiabaas Klaas Bruinsma in 1991, en over het slachtoffer zijn meerdere boeken en zelfs een film gemaakt. Maar de dader is minstens net zo interessant. Hij begon als een ambitieuze politieagent, maar kwam via een corrupt corps in aanraking met de criminele onderwereld. Daar begon hij ook deel uit van te maken na zijn ontslag en wist snel de sociale ladder van de Joegoslavische maffia te beklimmen.”

Dit is niet Ollings eerste True Crime-boek. In 2017 schreef hij samen met Martijn Haas ‘De Kouwe Ouwe’ over Stanley Hillis, die het gat in de maffiawereld opvulde dat Bruinsma achterliet. Twee jaar later verscheen ‘Bij de Neus’ over Willem Holleeder.

En wat gaat hij daarna gaat doen? “Op dit moment nog niet zo veel, ik heb drie jaar aan dat boek gewerkt. Het was een moeilijke weg, maar het resultaat mag er wezen. Ik wil vooral blijven schrijven, maar in welke journalistieke hoek dat zal zijn? Geen idee, misschien wel de misdaad, maar ik heb opties. Ik ben nu een vrij man.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.