Vico Olling vertrekt, maar kijkt met glimlach terug op 17 jaar Panorama

“Tijd voor iets nieuws.” Daarmee kondigde Vico Olling zijn vertrek bij Panorama onlangs aan op Twitter. Hij schreef sinds 2004 over de Nederlandse misdaad voor het mannenblad, maar gaat wat anders doen.
“Na zeventien jaar mag je wel hopen dat je weet hoe het kunstje gaat”, vertelt hij over de telefoon. “Dus ging met mijn werkgever om de tafel zitten. Daaruit kwam de conclusie dat het wellicht beter is voor beide partijen om uit elkaar te gaan. We waren simpelweg een beetje op elkaar uitgekeken.”
Olling is niet de enige die de deur dicht doet bij Panorama. Nadat Olling zijn afscheid openbaar had gemaakt, werd vorige week donderdag ook bekend dat hoofredacteur Peter van de Kraats vertrekt na een ‘verschil van inzicht’ met de uitgever over de koers van het blad. Danny Koks zal het hoofdredacteurschap van Nieuwe Revu en Panaroma gaan combineren.
Olling kijkt desondanks nog altijd met een glimlach terug op de jaren die hij bij Panorama heeft gewerkt. “Ik ben trots op de dingen die ik daar heb bereikt. Zo zeiden veel collega’s al in 2010 dat Panorama zeer binnenkort de handdoek in de ring zou moeten gooien. We zijn nu elf jaar verder en het blad is er nog steeds. Daarnaast ben ik trots op het feit dat wij – als klein blad – een grote speler als Mink Kok (beruchte wapen- en drugshandelaar, red.) hebben weten te interviewen. Wat me ook bij zal blijven is dat Panorama het enige interview met Danny K. heeft kunnen publiceren.”
Olling was erbij toen Panorama in 2014 werd overgenomen door Pijper Media, dat destijds ook de andere mannenbladen, Nieuwe Revu en Playboy in huis haalde. “En ook in de misdaadhoek gebeurde er het een en ander,” vertelt Olling. Zo werd het redactiegebouw van Panorama in 2018 doelwit van een raketaanslag. Het motief van de daders werd niet achterhaald. “Dat was gewoon bizar. Het heeft ook een diepe indruk achtergelaten op de redactie. We zijn een relatieve kleine uitgeverij. We hadden geen sluisdeur zoals De Telegraaf. We zijn wel wat voorzichtiger geworden, maar daar heeft de kwaliteit van de verhalen niet onder geleden. En was zeker niet de reden dat ik er mee wilde stoppen. In de misdaadjournalistiek horen bedreigingen er een beetje bij.”
Wat heeft de toekomst voor Olling zelf in het verschiet? Op 8 juni verschijnt zijn nieuwe boek over Martin H.
“H. vermoordde maffiabaas Klaas Bruinsma in 1991, en over het slachtoffer zijn meerdere boeken en zelfs een film gemaakt. Maar de dader is minstens net zo interessant. Hij begon als een ambitieuze politieagent, maar kwam via een corrupt corps in aanraking met de criminele onderwereld. Daar begon hij ook deel uit van te maken na zijn ontslag en wist snel de sociale ladder van de Joegoslavische maffia te beklimmen.”
Dit is niet Ollings eerste True Crime-boek. In 2017 schreef hij samen met Martijn Haas ‘De Kouwe Ouwe’ over Stanley Hillis, die het gat in de maffiawereld opvulde dat Bruinsma achterliet. Twee jaar later verscheen ‘Bij de Neus’ over Willem Holleeder.
En wat gaat hij daarna gaat doen? “Op dit moment nog niet zo veel, ik heb drie jaar aan dat boek gewerkt. Het was een moeilijke weg, maar het resultaat mag er wezen. Ik wil vooral blijven schrijven, maar in welke journalistieke hoek dat zal zijn? Geen idee, misschien wel de misdaad, maar ik heb opties. Ik ben nu een vrij man.”
Praat mee