Gutenberg komt uit Groningen










De geest van Johannes Gutenberg waart rond bij de Martinitoren. De erfenis van de Duitse uitvinder van de boekdrukkunst wordt voortgezet door een Groningse familie die net zoveel van papier houdt als die idealistische letterzetter uit Mainz.
’Bij de Pijpers stroomt inkt door de aderen. Ze geloven in print’, zegt Casper Sikkema, adjunct-hoofdredacteur van Nieuwe Revu aan de bar bij Canvas, het hipstercafé in het oude Volkskrant gebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat. Sikkema neemt samen met een handvol collega’s van het Pijper-imperium afscheid van Patrick Goldsteen. De ex-chef van Playboy is de digitale baas geworden bij de 538 radio groep.
’Vleespatje’ werd recent opgevolgd door Maarten Bloem: ex-De Pers, ex Glamora.ma en een man die nog wel eens een boek van kaft tot kaft pleegt uit te lezen. Op zo’n moment kun je somberen over het einde der printtijden, maar ook beseffen dat niet alles ten onder gaat.
Revu, Panorama en Playboy, de drie door Pijper overgenomen Sanoma-titels, plussen in oplage. Wat aan de tap tot het inzicht leidt dat er kennelijk dus nog een markt bestaat voor een product uit de veertiende eeuw. Waarom ook niet? Sommige mensen eten oude kaas, anderen bestellen wijn die dertig jaar heeft lopen rijpen dus waarom zou je geen tijdschrift willen lezen met een geschiedenis van meer dan een mensenleven?
Internet heeft veel dood en verderf gezaaid in de papieren media, maar nog niet alle printjehova’s uitgeroeid. Gelukkig maar. Waar Gutenberg zich inzette voor het verkondigen van God’s woord, doen de Pijper-broers juist alles om verhalen over seks, drugs en rock ’n roll te verspreiden via hun titels. Dat je daar eerst een boom voor moet omzagen is bijzaak.
Praat mee