website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalisten niet vrij, ondanks uitspraak Turks hooggerechtshof

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op Friday 12 January 2018, 15:00

© Ozan Kose / AFP

Nieuws Twee Turkse journalisten komen niet vrij, hoewel het hooggerechtshof heeft geoordeeld dat ze op vrije voeten gesteld moeten worden. Volgens het hof, de hoogste rechtbank in Turkije, zijn hun 'fundamentele rechten' geschonden. De journalisten Sahin Alpay en Mehmet Altan zitten al ruim een jaar in voorarrest.

Vicepremier Bekir Bozdag zei vrijdag op Twitter dat de rechters daarmee hun boekje te buiten gingen. Rechtbanken weigerden vervolgens na de uitspraak van Bozdag de journalisten in vrijheid te stellen.

Sahin Alpay en Mehmet Altan, twee vooraanstaande journalisten in Turkije, werden gearresteerd in de nasleep van de couppoging in juli 2016. Ze worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties en pogingen om de regering omver te werpen, zoals ook veel andere journalisten. Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester is het uniek voor Turkije dat een uitspraak van de hoogste rechtbank wordt genegeerd. “Het is een nieuw dieptepunt voor de Turkse rechtsstaat en de scheiding van machten.”

Een standpunt dat ook weinig hoop biedt voor andere journalisten, academici en politici die vastzitten, zegt Waagmeester. “Met lagere rechtbanken die steeds meebuigen met de regering, was hun hoop gevestigd op de onafhankelijkheid van het hooggerechtshof. Ze kunnen nu alleen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.” Meer bij de NOS

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Jacqueline W, 15 January 2018, 20:47

    Een dieptepunt inderdaad. Kunnen wij nog iets doen met ons allen?