— donderdag 1 maart 2018, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Nobelprijswinnaars schrijven open brief aan Erdogan

AFP

Een groep van 38 Nobelprijswinnaars heeft een open brief gestuurd aan president Erdogan van Turkije. Ze stellen dat een land dat schrijvers gevangen zet, geen lidmaatschap van de vrije wereld mag claimen. Ze verwijzen in hun brief naar de arrestatiegolf sinds de mislukte couppoging van juli 2016 onder alle lagen van de Turkse bevolking.

In de brief wordt de internationale reputatieschade van Turkije aangehaald. “De couppoging noch de terreurdreiging waarmee Turkije zich geconfronteerd ziet rechtvaardigt maatregelen die de vrijheid van media of de normale rechtsgang zo verstoren”, aldus de briefschrijvers.

De Nobelprijswinnaars verwijzen in hun brief naar de broers Ahmet en Mehmet Altan, een prominente journalist en een economieprofessor die vorige week beiden tot levenslang zijn veroordeeld voor hun vermeende rol in de couppoging. Ook vier anderen kregen levenslang.

In het geval van Ahmet Altan vond de Turkse overheid voldoende bewijs voor die betrokkenheid in zijn artikelen en een aantal columns. Deze veroordeling na een oneerlijk proces bedreigt de restanten van de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, aldus de briefschrijvers.

Ze verwijzen naar Erdogans eigen verleden, toen hij in 1998 tien maanden celstraf kreeg opgelegd voor het voordragen van een gedicht. Erdogan was toen burgemeester van Istanboel en moest die baan toen opgeven. Tijdens een ceremonie om de Turkse schrijver Çetin Altan te eren was Erdogan in 2009 gastspreker, waarin hij verklaarde dat “Turkije niet meer het oude Turkije is dat grote schrijvers naar de gevangenis stuurt.”

“Onder de aanwezigen waren Çetin Altans zoons Ahmet en Mehmet. Negen jaar later worden ze tot levenslang veroordeeld. Is dat geen fundamentele tegenstelling?”, vragen de briefschrijvers. Ze roepen Erdogan op zijn woord te houden en de vrijheid van meningsuiting hoog te houden, de noodtoestand die sinds de couppoging geldt weer in te trekken en alle onterecht opgesloten Turken weer vrij te laten. “Dat zou Turkije opnieuw een trots lid van de vrije wereld maken”, aldus de briefschrijvers. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Turkije Nobelprijs Erdogan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.