— vrijdag 19 maart 2021, 08:59 | 2 reacties, praat mee

Verkiezingsavondfoto van dansende Kaag was ‘campagnefoto’

De betreffende foto, waarop te zien is hoe Sigrid Kaag op tafel danst na het horen van de exit poll tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021. - © D66 / Martijn Beekman

De reden dat zes Nederlandse kranten donderdagochtend allemaal dezelfde foto van een op tafel dansende Sigrid Kaag op de voorpagina hadden? Het was de enige foto die beschikbaar was van het feestje dat D66 vierde, toen uit exit polls duidelijk werd dat de partij een smak extra zetels binnen zou slepen. Saillant detail: de foto werd gemaakt in opdracht van D66 en door de fotograaf verspreid via het ANP. Zonder de politieke partij als opdrachtgever te vermelden. Laatste wijziging: 19 maart 2021, 11:55

Dat schrijft de Volkskrant in een reconstructie. De krant sprak onder andere met fotograaf Martijn Beekman. Hij maakte de plaat die uiteindelijk op de voorpagina’s van het Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant, NRC Next, het Nederlands Dagblad en Het Financieele Dagblad verscheen.

Beekman was op de verkiezingsavond ingehuurd door D66, als campagnefotograaf. Een uur na het schieten van de foto uploadde hij twee beelden in het systeem van het ANP. De foto was volgens hem niet in scene gezet en Beekman vroeg niet eerst om goedkeuring om de foto in het systeem van het ANP te zetten. “Ik had achteraf gezien D66 als bron erbij moeten zetten”, zegt hij tegen de Volkskrant. “Ik kan het niet bewijzen, maar dan had ik ook alle voorpagina’s gehaald.” Inmiddels staat in de ANP-fotobank vermeld dat de foto gemaakt is in opdracht van D66.

Beekman was de enige fotograaf die aanwezig mocht zijn bij de partijbijeenkomst. Het ANP was niet op de hoogte van zijn rol als campagnefotograaf. “Nieuwswaardig beeld is welkom, maar dan wel onder de voorwaarden van transparantie. Daarom had ik er graag bijgezet dat Martijn daar was op uitnodiging van D66”, aldus ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Hij benadrukt dat hij de exclusiviteit van één fotograaf bij partijbijeenkomsten – een vaker terugkerende trend – kwalijk vindt. “En al helemaal voor politici die zeggen dat persvrijheid relevant is.”

Lees ook:
Discussie over tarieven door verkiezingsavondfoto van Sigrid Kaag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

GJ de Groot, 20 maart 2021, 12:41

Zou er - ik bedenk maar wat - enige relatie met de heersende pandemie zijn, of zouden alle fotografen zich op de bijeenkomst hebben kunnen melden? Het wil mij voorkomen dat het groter gemaakt wordt, dan het is - de krant en Villamedia moeten vol.

Rademakers, 21 maart 2021, 23:53

Fotograaf Beekman liegt wanneer hij zegt dat de foto niet in scène is gezet. De verkiezings uitslag was na 21:00 toen het al donker was buiten. De foto is eerder al gemaakt bij daglicht. Dit is te zien bij deur van de kamer welke ze open hebben laten staan.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.