— donderdag 8 april 2021, 09:00 | 2 reacties, praat mee

Foto DNA: Dit zegt Martijn Beekman zelf over zijn foto van Kaag

© Martijn Beekman

Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer spreek hij Martijn Beekman die de foto van Sigrid Kaag maakte die inmiddels op ieders netvlies gebrand is. Laatste wijziging: 9 april 2021, 09:01

Kaag zit nog in de make-up als ik tegen achten binnen loop’, zegt fotograaf Martijn Beekman. ‘Enkele weken voor de verkiezingen ben ik zes keer met haar op pad geweest voor campagnefoto’s. Daar was ik voor ingehuurd. Gezellige foto’s met haar hondje, een wandeling in de Schilderswijk, van die dingen dus. Allemaal voor Instagram en de Facebookpagina van D66. Ik was benaderd door het hoofd voorlichting van de partij die mij en mijn manier van werken goed kent uit de tijd dat ik om Pechtold heen draaide.

Op verkiezingsdag zit mijn betaalde werk voor de partij erop. Deze avond ben ik hier op eigen initiatief. Zo’n uitslagenavond vind ik te leuk, die kan ik echt niet laten lopen. Daar is, ongeacht de uitslag, altijd iets leuks te maken. Dat ik erbij mag zijn, heb ik aan die opdracht te danken.

In mijn opwinding laat ik na te zeggen dat ik daar de enige fotograaf ben, op basis van mijn goede contacten

Er zijn ongeveer twintig mensen. Als de eerste exitpolls binnenkomen, is het enthousiasme groot. Vreugdekreten uit alle kelen, armen de lucht in. De ontlading van weken opgebouwde spanning. Rob Jetten springt juichend en handenklappend een gat in de lucht, Kaag slaat met de vlakke hand op tafel, zet haar knie op de rand en hoppa, een seconde later staat ze daar, on-Nederlands triomfantelijk, te glunderen op tafel.

Mijn camera doet wat hij moet doen, tien beelden per seconde. Ik realiseer me dat ik iets bijzonders vastleg. Tijd om zorgvuldig te kijken heb ik niet. Ik blijf fotograferen. Kaag met dochter, omhelzingen, beelden die ik niet met de buitenwereld deel, want privé. De dansfoto die eruit springt is om 7 seconden over negen gemaakt. Tegen kwart voor tien bied ik hem aan het ANP aan. De redactie wil het beeld graag kopen. In mijn opwinding laat ik na te zeggen dat ik daar de enige fotograaf ben, op basis van mijn goede contacten. Natuurlijk had ik in de caption moeten melden, dat ik in de weken daarvoor de campagne­fotograaf van D66 was. Slordig.

Maar weet je, als ik er niet bij was geweest, was die foto er nu ook niet. Dat beeld staat nu op ieders netvlies gebrand. Best een prettige gedachte.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Job de Haan, 27 december 2021, 16:22

Beste Martijn, met alle respect voor je fotografische kwaliteiten, maar je toelichting op de “gewraakte” foto deugt naar mijn mening van geen kant. Het doet me erg denken aan de smoezen die aan het Binnenhof maar al te vaak worden verkocht om de waarheid te verdoezelen. Dat je door de opwinding vergeten was om te melden dat je de enige fotograaf was op het D66-feestje heeft evenveel waarde als de uitspraak van Rutte dat hij naar eer en geweten vergeten was dat hij ooit over Omtzigt had gepraat. En even geloofwaardig als de ontkenning indertijd van Van der Steur over het bonnetje van de Teeven-deal. Kom nou, als jij de professional bent die je pretendeert te zijn, dan weet je dat zoiets bij het ANP melden bij het abc van de serieuze fotograaf hoort. Had gewoon toegegeven dat je daar je collega’s te vlug af was. En de uitsmijter dat het toch maar goed was dat het zo is gegaan omdat die foto er anders niet was geweest, is een vorm van witwassen waar Hugo de Jonge nog een puntje aan kan zuigen. Als je oprecht meent wat je nu achteraf zegt, dan had je het bedrag dat je met de exclusieve foto hebt verdiend gedeeld met je directe collega’s. Maar “daar kan natuurlijk geen sprake van zijn”. Laat ik het erop houden dan nu ook het fotografengilde zijn eigen “Sywertje” kent. Met vriendelijke groet, Job de Haan

photopress, 1 januari 2022, 16:17

Ik kan me helemaal vinden in wat Job hierover schrijft.
Ik kan me eveneens geen voorstelling maken dat een fotojournalist vergeet te vermelden wie de de fotograaf is mits D66 een amateurfotogaaf inhuurt zoals politieke partijen vaker doen.
Dat het ANP de foto plaatst komt waarschijnlijk omdat ze dachten dat deze gratis was vandaar ik het ANP niet meer serieus neemt als persbureau.
De foto straalt ook niet veel uit dan een dansende dame op een tafel die overal genomen kan zijn of in scene gezet kan zijn en exclusief aangeboden werd.
Hierdoor heb ik mijn twijfels over de spontaniteit van Kaag.
Het is gezien deze in mijn ogen slechte niet veel zeggende foto dat de media steeds meer de gevestigde fotojournalisten voorbij loopt en een gratis aangeboden foto van elke amateurfotograaf gebruikt

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.