— vrijdag 19 maart 2021, 11:38 | 2 reacties, praat mee

Discussie over tarieven door verkiezingsavondfoto van Sigrid Kaag

De verkiezingsfoto met D66-lijsstrekker Sigrid Kaag dansend op tafel maakt heel wat los in journalistiek Nederland. De foto werd gemaakt in opdracht van D66 en door de fotograaf verspreid via het ANP. In eerste instantie zonder de politieke partij als opdrachtgever te vermelden. De discussie gaat nu vooral over de betaling van freelancers en het checken van bronnen. Laatste wijziging: 19 maart 2021, 13:10

Bekijk meer van

Sigrid Kaag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jessica de Korte, 22 maart 2021, 15:33

Precies wat ik dacht. Als krant / persbureau kritisch zijn, terwijl je fotografen niet normaal wilt betalen (en DPG Media draait best lekker, het geld is er wel). Logisch dat een fotograaf zich in laat huren door D66.  Dat een redactie zo’n verhaal tikt, laat wel zien dat niet alle bureauredacteuren helemaal doorhebben wat de situatie is voor freelancers. Misschien eens een stuk schrijven over het onderbetalen van zzp’ers - en dan eens niet over postbodes, maar over journalisten en fotografen. Weet je hoeveel geld de Belastingdienst hierdoor misloopt?

Jan Everhard, 22 maart 2021, 15:38

De foto van Martijn Beekman is een heel goede politieke foto! In de caption had hij wel moeten zeggen dat hij in opdracht van D66 deze foto gemaakt had! Het ANP heeft heel veel geluk gehad dat Martijn Beekman heeft gedacht ......goh! ..... ik zal de foto ook nog even uploaden naar het ANP!! Voor het geld hoefde hij dat niet te doen. De gemiddelde verkoopprijs van ANP is ruim 21 Euro. Met acht publicaties heeft hij toch nog 168 Euro bijgeplust. Gaan we even uit van 4 uur werken, dus een halve dag, en los van het honorarium van D66 hebben de publicaties van ANP Foto hem bruto 42 Euro per uur opgeleverd.  Vergelijk dit met een halvedag vergoeding uit de NVJ/NVF tarievencalculator dan zakt je broek af. Fotojournalistiek heeft een prijs!!!
ANP Foto klopt zichzelf op de borst met die foto en de fotoredacties kijken knarsetandend toe omdat ze zelf geen fotograaf gestuurd hebben. Als Martijn Beekman NIET zijn foto geuploaded had stond ook ANP foto met lege handen. Bescheidenheid van ANP Foto is dan ook op zijn plaats. De opmerking dat de foto een ‘champagnefoto’ is getuigt van onbegrip over de kwaliteit van deze foto, is oncollegiaal en is het resultaat van kinnesinne van fotoredacteuren dat ze geen ‘eigen’ foto hadden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.